Provozuje:
Juris Real Estate

O vysokoškolské koleje panuje letos velký zájem.

Kvůli drahotě tam ale vysoké školy a univerzity chtějí šetřit.

O vysokoškolské koleje panuje letos velký zájem.

autor. JURIS REAL, ČTK

Kvůli drahotě tam ale vysoké školy a univerzity chtějí šetřit.

Koleje vysokých škol v Praze jsou před zahájením nového akademického roku zcela obsazené.

Zájem o ubytování na nich byl letos vyšší než v předešlých letech, a to navzdory tomu, že studenti budou bohužel za koleje platit víc než dosud.

Toto zjištění vyplývá z odpovědí zástupců vysokých škol na dotaz ČTK. Kvůli růstu cen energií přitom chystají školy na kolejích úsporná opatření pro vytápění nebo osvětlení.

Např. na Vysoké škole ekonomické v Praze (VŠE) se navíc bude část kolejného upravovat podle vývoje ceny odebíraného plynu.

Naplněné kapacity kolejí potvrdili zástupci Univerzity Karlovy (UK), Českého vysokého učení technického (ČVUT), Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT), České zemědělské univerzity (ČZU) i VŠE.

"Zájem je v letošním roce vyšší než v předchozích letech," řekl mluvčí UK Václav Hájek. ČZU podle ředitele kolejí a menz Jiřího Macouna nedokázala nyní uspokojit asi 2 000 žadatelů o ubytování.

Kvůli drahým energiím ale školám rostou náklady na provoz kolejí, takže v nadcházejícím akademickém roce stoupnou i ceny za ubytování.

Např. VŠE aktuálně očekává nárůst nákladů na kolejích asi o 72 milionů korun, uvedla mluvčí Věra Koukalová. Důvodem je podle ní hlavně růst cen plynu, který bude škola od října odebírat za spotové ceny.

"Proto jsme od 1.10.2022 nucení rozdělit kolejné na fixní část a variabilní složku, kdy variabilní složka je závislá na ceně odebíraného plynu," sdělila.

Variabilní částka podle ní bude činit pro jednoho ubytovaného 55 korun za den, při změně ceny pro velkoodběratele se bude upravovat.

"Do konce roku 2022 bude případný přeplatek vrácen jednotlivým ubytovaným do jejich konta, a to do 31. ledna 2023," dodala.

VŠCHT počítá se zvýšením kolejného o meziroční míru inflace od 1. února 2023, řekl mluvčí Michal Janovský.

Už od září zvýšily ceny také ČVUT a ČZU. Na obou vzrostla o 15 procent.

ČZU předpokládá další navýšení podle inflace v roce 2023. UK by se podle svého mluvčího chtěla dalšímu zdražování vyhnout, ceny zvedla naposledy od 1. června o devět procent.

Šetřit chce UK s ohledem na drahé energie třeba zefektivněním systému vytápění a snížením teplot na chodbách.

"Současně zvažujeme omezení nebo úplné vyloučení zbytných drobných elektrických spotřebičů. Dále počítáme s opatřeními k zavedení úsporného režimu v nočních hodinách a o víkendech, opatření ke snížení spotřeby teplé vody apod.," popsal Hájek.

Podobná úsporná opatření chystají i VŠCHT a VŠE. Již v předešlých letech se na úspory připravila ČVUT.

"Už nyní jsou koleje vybaveny např. úspornými vodovodními bateriemi či rezervoáry na splachování, je nastavena teplota topení. A šetřit energiemi je i ve finančním zájmu každého ubytovaného studenta," doplnila Veselá.

Konkrétní výše kolejného záleží zejména na počtu spolubydlících, komfortu ubytování a lokalitě. Např. studenti bydlící na kolejích ČVUT zaplatí nyní za lůžko asi 3 500 až 6 000 Kč za měsíc, na kolejích UK od 3 500 korun po 6 665 korun, uvedli už dříve zástupci škol.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»