Provozuje:
Juris Real Estate

OC vláda svým návrhem diskriminovala, konstatuje Asociace.

Harmonogram otevření obchodů a služeb, který schválila vláda je pro obchodní centra (OC) diskriminační. ČTK to sdělil předseda výboru Asociace nákupních center Jan Kubíček.

OC vláda svým návrhem diskriminovala, konstatuje Asociace.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Harmonogram otevření obchodů a služeb, který schválila vláda je pro obchodní centra (OC) diskriminační. ČTK to sdělil předseda výboru Asociace nákupních center Jan Kubíček.

Otevřena by měla být až v poslední vlně od 8. června. Přitom mohou podle Kubíčka velmi dobře zajistit potřebná bezpečnostní i hygienická opatření. Schválený harmonogram je podle něj odrazem naprostého nepochopení, jak OC fungují. "Podle harmonogramu uvolnění podnikatelských činností, kterou vláda uveřejnila, to vypadá, jako by obchodní centra byla toxická," řekl dále Kubíček. OC díky vlastnímu bezpečnostnímu aparátu mohou snadno omezit odpočinkové zóny a ve stravovacích prostorách zavést stejná opatření jako v restauracích. "Podle našich zkušeností je navíc nižší koncentrace lidí v nákupních centrech v jiných zónách, než jsou supermarkety nebo drogerie. A proto, vzhledem k regulovanému prostoru, v tomto směru nechápeme rozdíl mezi venkovní a vnitřní prodejnou," uvedl.

Zástupci OC podle Kubíčka často jednají s ministerstvem průmyslu a obchodu, ale ministerstvo zdravotnictví podle něj dělá rozhodnutí bez konzultace a pochopení fungování center. Příkladem pro harmonogram nebyly ani okolní státy. Polsko podle něj provoz OC povoluje od 20. dubna, Rakousko od 1. května.

"Švédsko je nezavřelo nikdy a výrazně horší výsledky nemá. Také podle studie Dr. Hendrika Streecka z Univerzity v Bonnu z 9. dubna je vidět, že nakupování není hlavním zdrojem koronaviru, ale je jím pobyt v uzavřené místnosti po delší dobu," podotkl.

Uzavření OC na tři měsíce je podle majitele značek Pietro Filipi a Kara Michala Mičky katastrofa. "My máme sotva na to zaplatit část nájemného za březen a duben, další měsíc navíc, kdy bude kompletně zavřeno, je pro nás nepřípustný," uvedl. V jím provozovaných obchodech, které mají většinou 200 metrů čtverečních, nenakupují většinou více než tři lidé. Upozornil na to, že rozhodnutí nebylo s obchodníky konzultováno.

"Je to obrovská diskvalifikace, která není postavena na racionálních základech, a vláda nám škodí už jen tím, že takové věci vypouští. Farmářské trhy nebo obchodní třídy, jako např. ulice Na Příkopech, jsou mnohem větším rizikem," řekl dále.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v ČR

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku. Stojí v místě, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. Více»

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

Všechny články a aktuality »»