Provozuje:
Juris Real Estate

Občané se loni více obraceli na finančního arbitra kvůli řešení sporů.

Finanční arbitr totiž loni zahájil více než 1 700 řízení, což byl meziroční nárůst o 481 případů.

Občané se loni více obraceli na finančního arbitra kvůli řešení sporů.

autor. JURIS REAL (Zdroj: Právní prostor)

Finanční arbitr totiž loni zahájil více než 1 700 řízení, což byl meziroční nárůst o 481 případů.

Lidé se na arbitra loni nejvíce obraceli kvůli sporům ze spotřebitelských úvěrů. Nejméně sporů se týkalo směnárenské činnosti a kolektivního investování. Stojí to ve zprávě o činnosti finančního arbitra za loňský rok, kterou jeho úřad předložil Sněmovně.

Finanční arbitr je mimosoudní orgán, kam se mohou obracet spotřebitelé ve sporech s poskytovateli finančních produktů a služeb.

Jde třeba o kolektivní investování, platební služby nebo např. směnárny. Řízení před arbitrem je bezplatné. Pokud některá ze stran sporu není s výsledkem spokojená, může se obrátit na soud.

Nejčastějším sporem i předmětem vyřizovaných dotazů byl v roce 2021 spotřebitelský úvěr, stojí ve zprávě arbitra. Šlo hlavně o spory z předčasného splacení spotřebitelského úvěru na bydlení nebo spory o platnost úvěrové smlouvy pro neposouzení úvěruschopnosti dlužníka před jejím uzavřením.

Podle zákona o spotřebitelském úvěru musí ten, kdo úvěr poskytuje, posoudit ještě před uzavřením smlouvy, zda bude spotřebitel úvěr schopen splatit.

Úvěr mu může poskytnout jen tehdy, pokud nejsou důvodné pochybnosti o schopnosti spotřebitele úvěr splácet.

Druhou největší oblastí byly spory z platebních služeb. Mezi nimi je nečastějším typem spor související se zneužitím platebních prostředků, jako jsou karty nebo internetové bankovnictví. Spotřebitelé se také přeli v případě vkladů v hotovosti prostřednictvím bankomatů, kdy tvrdili, že vložili více peněz, než kolik jim pak provozovatel platební služby připsal.

Arbitr může řešit spory např. ohledně zneužití platební karty, nevydání peněz z bankomatu nebo v případě úvěrů spory například o výši dluhu a platnosti smlouvy o úvěru. V případě kolektivního investování může například rozhodovat spor o výši poplatku za nákup nebo prodej podílového listu. V případě životního pojištění může rozhodovat spor třeba o výši pojistného plnění. Krom toho může rozhodovat i spory u stavebních spořitelen nebo například investičních služeb.

Sněmovna letos v březnu zamítla návrh zákona poslanců ANO, kteří navrhovali, aby se pravomoc arbitra rozšířila. Předkladatelé navrhovali, aby arbitr mohl řešit nově i spory ze smluv o neživotním pojištění, doplňkovém penzijním spoření a penzijním připojištění. Bývalá vláda však měla výhrady. Poukazovala například na to, že u neživotního pojištění bývají zapotřebí znalecké posudky, což by řízení prodloužilo a vyžádalo by si to další náklady.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»