Provozuje:
Juris Real Estate

Občany čeká nové právní kličky při sjednávání půjček a úvěrů.

Podle časopisu dTest sjednat smluvní pokutu bude od Nového roku jednodušší a splácení dluhů se prodraží. Pozor si dejte např. na úroky z úroků a na "fikaně" ukryté smluvní pokuty.

Občany čeká nové právní kličky při sjednávání půjček a úvěrů.

autor. JURIS REAL

Podle časopisu dTest sjednat smluvní pokutu bude od Nového roku jednodušší a splácení dluhů se prodraží. Pozor si dejte např. na úroky z úroků a na "fikaně" ukryté smluvní pokuty.

Po Novém roce se mohou dluhy značně prodražit. Podle nového občanského zákoníku splátky dluhu jdou nejdříve na náklady spojené s vymáháním dluhu, nato na úroky z prodlení, poté na úroky dohodnuté smlouvou a až na konec na původní dluh, tedy na jistinu.

Jestliže dlužník nebude hradit na základě daného pořadí, bude se úročit i příslušenství dluhu, tedy i samotné úroky. Těmito úroky z úroků se splácení dluhu značně prodraží.

„Tato novinka je skutečně revoluční, v obchodním styku úroky z úroků již existují, ale ve spotřebitelských smlouvách je to velká změna v neprospěch spotřebitele,“ upozorňuje Miloš Borovička z dTestu. „Rozhodně se nedá říci, že taková úprava bude pro občany pozitivní, nahraje hlavně lichvářům.“

Ostražití byste měli být i například při monitorovaném telefonním hovoru. Smluvní pokuty totiž od Nového roku nebude nutné sjednat písemně. Pracovník call centra vás také může odkázat na všeobecné firemní podmínky, které si ale musíte sami dohledat.

V nich může být pokuta pečlivě ukryta, a pokud vy vše odsouhlasíte, bude dané penále závazné. Letos však smluvní pokuta ve všeobecných podmínkách ukryta být nemůže. Ústavní soud ve sporu s klientem a UPC rozhodl, že musí být součástí spotřebitelské smlouvy, kterou zákazník s dodavatelem uzavírá.

Samozřejmě nový občanský zákoník bude chránit i spotřebitele. Bude možné se bránit kupříkladu proti smlouvám, které sice nebyly uzavřeny ve stavu slabosti, ale jsou pro jednu smluvní stranu extrémně nevýhodné. To znamená, že vzájemné plnění ze smlouvy bude v hrubém nepoměru. "Taková smlouva nebude automaticky neplatná, avšak poškozený se může domáhat přiměřeného doplnění toho, oč byl zkrácen. Není-li takové doplnění poskytnuto, pak může poškozený smlouvu zrušit. Požadavek na doplnění nebo na zrušení smlouvy musí poškozený vznést nejpozději do 1 roku od uzavření smlouvy,“ uvedl Tomáš Liškutín ze Spotřebitel.net.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»