Provozuje:
Juris Real Estate

Obce a města mohou žádat o peníze na stavbu sociálních a dostupných bytů.

Městské části, obce či svazky obcí mohou žádat stát o finanční prostředky na stavbu sociálních a dostupných bytů.

Obce a města mohou žádat o peníze na stavbu sociálních a dostupných bytů.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Městské části, obce či svazky obcí mohou žádat stát o finanční prostředky na stavbu sociálních a dostupných bytů.

V programu Výstavba ve Státním fondu rozvoje bydlení je na to pro letošní rok vyčleněna miliarda korun a radnice by měly za dotace a úvěry vybudovat v sociálním, dostupném či smíšeném domě byty o velikosti 23 až 120 m2 s koupelnou, toaletou a kuchyňskou linkou.

Podle programu, který vláda schválila v polovině dubna, dotace mají sloužit na pořízení sociálních bytů s nízkým nájemným pro domácnosti, kterým s příspěvkem na bydlení po odečtení bytových nákladů nezbývá ani 1,6násobek životního minima a jsou bez šancí na běžné bydlení.

Úvěry mají být použity na dostupné byty za obvyklé nájemné pro středně příjmové domácnosti. Radnice je mohou nabídnout i potřebným profesím jako např. lékařům, učitelům či policistům.

Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) je smyslem financování přes Státní fond rozvoje bydlení možnost kombinovat dotaci a výhodný úvěr a radnice ani nemusí stavět na zelené louce, ale mohou kupovat i jednotlivé byty.

Za určitých podmínek mohou obce dostat na sociální byty až sto procent nákladů. U dostupného bydlení by mělo být možné státní úvěr kombinovat s komerčním úvěrem či vlastními penězi obce.

Pro letošní rok vláda připravila pro program na sociální byty 650 milionů korun a na zvýhodněné úvěry na dostupné byty 350 milionů korun. V dalších letech by to měly být podle Dostálové dvě miliardy na dotace a miliarda na úvěry.

V dalších letech by se podle MMR mohlo ročně v obcích postavit až 2.000 sociálních a dostupných bytů.

Z podkladů k tomuto sociálnímu programu ale vyplynulo, že sociální byt by potřebovalo 62.000 až 65.000 domácností.

Na běžném trhu se jim kvůli nízkému příjmu a dalším znevýhodněním nedaří přiměřené bydlení najít. Podle analýzy Platformy pro sociální bydlení loni bylo ve vážné bytové nouzi 54.000 domácností.

Ministerstvo pro místní rozvoj spočítalo, že by na stavbu nových sociálních bytů bylo potřeba nejméně 76 miliard bez DPH v cenách roku 2017.

Vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů slíbila v programovém prohlášení zákon o sociálním bydlení, nakonec upřednostnila dotační a úvěrový program. Někteří starostové jeho nastavení kritizovali.

Podle nich je pro malé obce nevýhodný a využívat ho nebudou. Podle expertů na sociální problematiku dotace k vyřešení bytové nouze nestačí a žádají přijetí zákona o bydlení.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»