Provozuje:
Juris Real Estate

Obce zakládají Svazek obcí Křivoklátsko.

Dál odmítají připravovaný NP.

Obce zakládají Svazek obcí Křivoklátsko.

autor. JURIS REAL, Ekolist.cz, MF DNES a ČTK

Dál odmítají připravovaný NP.

Obce zakládají Svazek obcí Křivoklátsko, dál odmítají připravovaný národní park. Jako svazek chtějí mít účinnější a jednotný oficiální status.

Současně má být nová organizace plnohodnotným partnerem při jednání o zamýšleném národním parku. Členové svazku uvedli, že jim chybí lepší komunikace a dostatečná a prokazatelná argumentace ministerstva životního prostředí i dalších orgánů veřejné správy pro založení národního parku.

Přibližně deset obcí už má zapojení do svazku schválené v zastupitelstvech, další ho budou schvalovat do konce listopadu, řekla na dotaz ČTK starostka Karlovy Vsi Iveta Kohoutová. Celkem se do přípravy svazku zapojilo 30 obcí.

Zástupci obcí poukazují na to, že vyhlášení národního parku by se dotklo 30 000 zdejších obyvatel a dalších tisíců navazujících podnikatelských aktivit, které jsou pro region významné.

"Není to ale tak, že bychom nepodporovali ochranu životního prostředí a že bychom bránili přírodní a kulturní identitě Křivoklátska," sdělil na setkání kvůli založení svazku starosta Bělče Lukáš Kocman. Obce, které zapojení do svazku už schválily, jej zaregistrují.

"Další budou průběžně přistupovat," dodala Kohoutová.

Starosta Bělče zdůraznil, že obce mají velký zájem na tom, jak bude vypadat prostředí, kde jejich obyvatelé žijí. Zatím ale nemají konkrétní informace o přesných pravidlech v jednotlivých částech parku.

I na předchozích setkáních zástupců ministerstva životního prostředí a obcí zaznělo, že některá pravidla se budou určovat až po vyhlášení parku, což některé místní znepokojuje.

Zástupci obcí také už dříve kritizovali termín zveřejnění záměru, který sice ministerstvo posunulo z června na září, ale záměr o vyhlášení Národního parku Křivoklátsko pak v září zveřejnilo na úřední desce jen krátce po komunálních volbách.

Současně začala plynout devadesátidenní lhůta pro podání oficiálních námitek a připomínek, které za tu dobu musí vedení obcí projednat a schválit.

Starostové v září v této souvislosti mluvili o tlaku na termín, podle nich by bylo lepší počkat, až se oficiálně ustanoví nová vedení obcí a uplynou lhůty např. pro volební stížnosti.

Při setkání zakladatelů svazku obcí se jejich zástupci shodli na tom, že považují za vhodnější ochranu Křivoklátska ve formě CHKO se síti maloplošných národních přírodních rezervací, které poskytují nejpřísnější formu ochrany těm nejcennějším místům Křivoklátska.

Ochranu CHKO také už nyní doplňuje biosférická rezervace UNESCO, Ptačí oblast Křivoklátsko, která je součástí NATURA 2000, a Lesnický park Křivoklátsko zařazený do Mezinárodní sítě modelových lesů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»