Provozuje:
Juris Real Estate

Obce získají pozemky na výstavbu dostupných bytů.

Ministerstvo pro místní rozvoj dá na přípravu projektů až 1,6 mld. korun.

Obce získají pozemky na výstavbu dostupných bytů.

autor. JURIS REAL, MMR

Ministerstvo pro místní rozvoj dá na přípravu projektů až 1,6 mld. korun.

Z nové aplikace Ministerstva financí obce zjistí, které pozemky či nemovitosti mohou od státu získat na svém území. Ministerstvo pro místní rozvoj jim pomůže s přípravou projektů, přičemž upřednostní projekty pro dostupné bydlení.

Na přímou podporu přípravy investic bude žádat 1,6 miliardy korun z Národního plánu obnovy.

„Převody pozemků od státu jsou pro obce skvělá šance. Právě nedostatek vhodných ploch a jejich vysoká cena mnohdy brzdí výstavbu dostupných bytů, kterou chceme rozproudit. Ministerstvo pro místní rozvoj bude dbát o to, aby pozemky a byty poté zůstaly v rukou obcí a nedošlo k jejich nepromyšlené např. pro samoživitelky, zdravotníky nebo učitele,“ prohlásil místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Resort financí spustil aplikaci, která obcím umožní zjistit, jaké pozemky mohou od státu získat na svém území na výstavbu bytů. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) poté vedení obcí nabídne pomoc při přípravě projektů.

V rámci Národního plánu obnovy požadujeme na přímou podporu investic 1,6 miliardy korun. Tuto pomoc dále rozšíříme díky kompetenčnímu oddělení pro podporu investic.

To se bude skládat z expertů, kteří se této problematice na úrovni vybraných institucí už teď věnují.

Tito odborníci budou obcím radit např. při hledání zdrojů financování a přípravě projektů dostupného bydlení. Převody pozemků obcím i podpora investic přispějí k naplnění programového prohlášení vlády.

MMR na tomto úzce spolupracuje s resortem financí a dalšími partnery. Během tohoto roku plánujeme podpořit dotacemi přípravu zhruba stovky projektů s jasnou preferencí bydlení. Důraz klademe na udržitelnost, aby podpora obcí v oblasti investic byla dlouhodobá.

S resortem financí spolupracujeme také na přípravě cenových map, které nám poté umožní přesněji zacílit programy na podporu výstavby dostupných bytů.

Zmíněné kroky jsou součástí komplexní mozaiky reformy bydlení, na které MMR usilovně pracuje. Důležitou roli v ní bude hrát také Státní fond podpory investic (SFPI), který spadá pod MMR. Na duben SFPI připravuje spuštění programu Nájemní bydlení.

Celkem 800 milionů korun z něj půjde v podobě dotací a půjček na výstavbu nájemních bytů. Příjemci mohou být např. obce, jimi zřizované organizace, neziskové organizace, charitativní organizace, církve a další právnické osoby.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»