Provozuje:
Juris Real Estate

Obec Časy a její starosta chtějí víc peněz za pozemky pro silnici R35.

Prodej části pozemků na dvanáctikilometrovém úseku budoucí rychlostní silnice R35 z Opatovic blokuje obec Časy a její starosta Zdeněk Seidl. Za obecní i své pozemky požaduje od státu víc peněz než ostatní obce.

Obec Časy a její starosta chtějí víc peněz za pozemky pro silnici R35.

autor. JURIS REAL

Prodej části pozemků na dvanáctikilometrovém úseku budoucí rychlostní silnice R35 z Opatovic blokuje obec Časy a její starosta Zdeněk Seidl. Za obecní i své pozemky požaduje od státu víc peněz než ostatní obce.

Časy jsou jedinou obcí na trase budoucí rychlostní silnice z Opatovic, která stále odmítá prodat pozemky za nabízených 120 korun za metr čtvereční.

Chtějí více, ale výkup vázne i na starostových vlastních polích, za která chce miliony navíc. Některá z nich přitom podle údajů silničářů koupil v době, kdy bylo rozhodnuto, kudy R35 povede.

"Něco tam mám. Také tamtudy silnice ale neměla vůbec vést. Kupoval jsem si to, protože chci hospodařit. Silnice měla jít jinudy a pozemky, kterých se to teď týká, tak ty jsem si koupil od rodičů. Bral jsem si na to úvěr," řekl listu Seidl. Za své necelé dva hektary by Časy měly podle obvyklé ceny stanovené znalcem dostat od Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) téměř dva miliony, což se obci jeví jako nedostatečná částka. Návrh podle místostarosty Luďka Jindry neodpovídá ceně obvyklé za pozemek v daném regionu, navíc obec přijde výstavbou silnice o deset procent katastru a tím o část daně z nemovitosti.

Seidl jako soukromník navíc blokuje téměř 32.000 metrů čtverečních, za které by od státu dostal 3,8 milionu korun, jenže požaduje více.

Novela zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury totiž umožňuje v určitých případech získat až šestnáctinásobek, což by v jeho případě činilo více než 7,5 milionu korun. ŘSD zatím trvá na svém a s žádnou vyšší cenou určenou speciálně pro starostu či obec nepočítá.

"Stanovili jsme jasné pravidlo, že budeme nabízet až do konce výkupů osminásobek, se kterým jsme oslovili všechny předchozí majitele. Jestliže nám 800 vlastníků podepsalo smlouvy a pozemky prodali, tak nebudeme v průběhu zvedat cenu. Nemáme k tomu důvod," řekl šéf pardubické pobočky ŘSD Bohumil Vebr. V krajním případě vyvlastnění by starosta i obec dostali méně peněz, než kolik jim silničáři nyní nabízejí.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»