Provozuje:
Juris Real Estate

Objem bankovních úvěrů v červnu zrychlil růst na šest pct.

Celkový objem bankovních úvěrů stoupl ke konci letošního června meziročně o šest procent na 2,71 bilionu korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká bankovní asociace (ČBA).

Objem bankovních úvěrů v červnu zrychlil růst na šest pct.

autor. JURIS REAL

Celkový objem bankovních úvěrů stoupl ke konci letošního června meziročně o šest procent na 2,71 bilionu korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká bankovní asociace (ČBA).

Růst zrychluje, loni činil necelých pět procent. Objem úvěrů podnikům meziročně stoupl o 4,8 procenta, objem úvěrů poskytnutých obyvatelstvu vzrostl o 7,2 procenta.

"Červnová data z bankovní statistiky zaznamenala hned několik nových historických rekordů. Zájem domácností i podniků o nové úvěry stále sílí a bodem zlomu je rozhodně skutečnost, že červen prolomil opatrnost domácností v oblasti úvěrů na spotřebu," komentovala čísla hlavní analytička asociace Eva Zamrazilová. Proto byl podle ní rekordní objem nových úvěrů, které banky poskytly domácnostem v červnu, poprvé tažen nejen zájmem o hypotéky, ale nově i zájmem o spotřebu na úvěr. Objem nových spotřebitelských úvěrů se zvýšil o 13 procent, nové úvěry čerpané v rámci kreditních karet stouply v meziročním srovnání o více než čtvrtinu. Opatrné chování domácností je tedy zjevně minulostí a připomíná předkrizový boom. Podniková sféra za první pololetí 2015 čerpala nové úvěry v hodnotě 319,3 miliardy Kč, což je ve srovnání s loňskem nárůst více než o třetinu. Současně představují úvěry čerpané během první poloviny letošního roku více než třetinu ze současného objemu úvěrů, které mají podniky ve svých bilancích.

"Zájem o nové úvěry se promítá i do jejich celkového objemu, kde nás rychlejší aktuální dynamika vede ke zvýšení odhadu průměrného celoročního růstu ze čtyř na minimálně pět procent," uvedla Zamrazilová. Dobrou zprávou je to, že kvalita úvěrů se aktuálně zlepšuje. Podíl úvěrů se selháním poprvé po šesti letech pokořil šestiprocentní hranici. Zlepšení kvality úvěrů umožňuje bankám půjčovat podnikům za velmi nízké sazby. Na rozdíl od sektoru domácností zde trh své dno stále ještě hledá. Například velké úvěry nad 30 milionů Kč mohly v červnu letošního roku podniky získat za průměrnou sazbu 1,76 procenta.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»