Provozuje:
Juris Real Estate

Objem hypotečních úvěrů loni klesl o šest miliard na 220 miliard Kč.

Objem hypoték loni činil 220 miliard korun, což je o šest miliard Kč méně než v roce 2017. Odhady uveřejnila na tiskové konferenci Hypoteční banka, která je lídrem tuzemského hypotečního trhu.

Objem hypotečních úvěrů loni klesl o šest miliard na 220 miliard Kč.

autor. JURIS REAL

Objem hypoték loni činil 220 miliard korun, což je o šest miliard Kč méně než v roce 2017. Odhady uveřejnila na tiskové konferenci Hypoteční banka, která je lídrem tuzemského hypotečního trhu.

Generální ředitel banky Jiří Feix očekává v letošním roce pokles na 200 miliard korun. Podle odhadů banky rostly vysokým tempem i ceny nemovitostí a pozemků.

Vývoj na trhu hypoték v minulém roce podle Feixe výrazně ovlivňovaly regulace ze strany České národní banky, které znamenaly postupný růst úrokových sazeb i výrazné zpřísnění podmínek pro získání hypotéky. Právě nejistota ve vývoji úrokových sazeb a regulace, které vstoupily v platnost počátkem října, zapříčinily výrazný nárůst objemu poskytovaných hypotečních úvěrů ve třetím čtvrtletí 2018.

Skoro po celý rok byly meziměsíční odchylky v objemu uzavřených hypoték minimální. Významná změna nastala v srpnu a září, kdy před začátkem platnosti regulací ze strany ČNB zájem o hypoteční úvěry výrazně vzrostl. Lidé, kteří v té době přemýšleli o koupi nemovitosti, často urychlili své rozhodování a uzavřeli půjčku na bydlení, dokud na ni mohli dosáhnout.

"Naše interní data ukázala, že zavedení říjnových omezení dopadlo na více než desetinu žadatelů o hypotéku," doplnil Feix.

Celkově se však objem úvěrů na bydlení podle odhadu Hypoteční banky meziročně zvýšil o 15 miliard korun, a to díky růstu úvěrů na bydlení poskytnutých stavebními spořitelnami. Celkový roční objem úvěrů ze stavebního spoření by mohl činit až 75 miliard Kč.

Říjnová regulace ČNB zavedla pravidla, podle kterých objem všech úvěrů žadatele nesmí převýšit devítinásobek jeho čistého ročního příjmu a současně měsíční splátka nesmí přesáhnout 45 procent jeho měsíčního příjmu. Omezeny jsou také hypotéky s LTV (poměr výše úvěru k hodnotě zástavy) nad 80 procent. Během roku se postupně zvyšovala úroková sazba, která se ke konci roku 2018 pohybovala na 2,90 procenta, což je meziroční nárůst o 0,7 procentního bodu. "Dopad těchto regulací bude možné zhodnotit nejdříve v polovině letošního roku, kdy se situace na trhu ustálí," dodal Feix. Rovněž ceny imobilií nadále rostou vysokým tempem, avšak přichází určité zpomalení. "Podle našich odhadů vzrostly ceny bytů meziročně o 10,2 procenta a ceny rodinných domů o 6,2 procenta. Ceny rodinných domů v uplynulém roce rostly nejpomaleji. Rychlejší růst než v předchozím roce zaznamenaly pozemky. Proměnných, které mohou ovlivnit ceny nemovitostí, je mnoho. Věříme však ve zklidnění trhu a zmírnění rychlého tempa růstu cen," konstatoval člen představenstva banky Vladimír Vojtíšek.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

V části ČR bude v noci na čtvrtek mráz.

Ten může poškodit kvetoucí stromy. Více»

Všechny články a aktuality »»