Provozuje:
Juris Real Estate

Objem hypotečních úvěrů stoupl v únoru o 2,4 miliardy na 22,5 miliardy.

Objem nových hypotečních úvěrů na bydlení od bank a stavebních spořitelen dosáhl v únoru 22,5 miliardy Kč. To je o 2,4 miliardy více než v lednu 2021.

Objem hypotečních úvěrů stoupl v únoru o 2,4 miliardy na 22,5 miliardy.

autor. JURIS REAL, ČTK

Objem nových hypotečních úvěrů na bydlení od bank a stavebních spořitelen dosáhl v únoru 22,5 miliardy Kč. To je o 2,4 miliardy více než v lednu 2021.

Proti únoru 2020 je to o 6,6 miliardy, tedy o 42 procent více. Toto zjištění vyplývá z aktuálních statistik České národní banky a České bankovní asociace.

"Vysoké prodeje hypotečních úvěrů, kterými začal leden tohoto roku, v únoru pokračují. Loňský rok byl rekordní. Přesto nástup do letošního roku překonává všechna očekávání. Hon na hypotéky a nemovitosti tedy pokračuje," uvedl poradce asociace Vladimír Staňura. Index RPSN (průměrná roční procentní sazba nákladů) podle statistiky ČNB v únoru u hypotečních úvěrů po osmi měsících poklesů nepatrně stoupl na 2,16 procenta. Proti lednu vzrostl o 0,01 bodu. Úroková sazba zůstala na 1,99 procenta. "RPSN hypotečních úvěrů poprvé po osmi měsících stoupla. Růst to byl zcela zanedbatelný. Já to ovšem vnímám jako první signál toho, že trh dosáhl svého dna a od této chvíle půjde nahoru. Myslím, že růst nebude díky konkurenci mezi hypotečními bankami rychlý. Domnívám se ale, že to bude růst, který bude trvat delší dobu," upozornil Staňura.

Zájemci o hypotéku chtějí využít stávající nízké úrokové sazby a snaží se zafixovat si je na co nejdelší dobu, naznačil důvod enormního objemu půjček na bydlení.

Druhým důvodem jsou podle něj obavy z inflace. Při odeznění nejhorší pandemie v létě prudce vzroste spotřeba a tlak na růst inflace ještě poroste. Za této situace je pro mnoho lidí investice do nemovitosti dobrou ochranou před rostoucí inflací, poznamenal.

Refinancování je podle Staňury od září loňského roku ve svých objemech novým fenoménem hypotečního trhu. Běžné objemy refinancování se dlouhodobě pohybují kolem 2,5 miliardy korun měsíčně.

V únoru se trh refinancování vyšplhal na trojnásobek normálu. Tato situace ještě nějakou dobu potrvá a bude trvat do té doby, než úrokové sazby vzrostou natolik, že se refinancování už nevyplatí, odhadl.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»