Provozuje:
Juris Real Estate

Objem realitních investic v ČR loni meziročně klesl o 2,3 pct na 3,54 mld. eur.

Nejvíce investic připadalo na maloobchod (asi 40 procent), následovaly kanceláře a průmyslové a logistické stavby. Podíl českých investorů meziročně vzrostl z 26 na 31 procent. Toto zjištění vyplývá z údajů realitní poradenské společnosti JLL.

Objem realitních investic v ČR loni meziročně klesl o 2,3 pct na 3,54 mld. eur.

autor. JURIS REAL

Nejvíce investic připadalo na maloobchod (asi 40 procent), následovaly kanceláře a průmyslové a logistické stavby. Podíl českých investorů meziročně vzrostl z 26 na 31 procent. Toto zjištění vyplývá z údajů realitní poradenské společnosti JLL.

Celkový objem investic byl loni od roku 2004 druhý nejvyšší. V porovnání s prvním krizovým rokem 2009 vzrostl 6,5krát. Pro letošní rok zatím JLL očekává meziroční pokles zhruba o pětinu.

"Aktuálně evidujeme 45 transakcí, ne všechny se musí nakonec uskutečnit, některé se mohou přesunout na příští rok. Mezi největší zatím patří prodej kancelářské budovy Oregon House v Praze na Zličíně. Ale počátkem roku se většinou těžko odhaduje, co se bude dít v jeho průběhu. Stačí pak jedna větší transakce a objem se výrazně zvýší," uvedl investiční analytik JLL Jiří Horák. Jako příklad připomněl prodej pražského obchodního centra Palladium v roce 2015 za 570 milionů eur (14,4 miliardy korun). Největší obchodní transakcí byl v loňském roce prodej obchodního centra Olympia Brno za 384 milionů eur (9,7 miliardy korun), následovalo portfolio budov Olympia Plzeň, OC Nisa v Liberci a Zlatý Anděl v Praze za 330 milionů eur (8,3 miliardy korun). Mezi kancelářskými budovami byl největší transakcí prodej Škodova paláce v centru Prahy s odhadovanou cenou 90 až 100 milionů eur (2,3 až 2,5 miliardy korun).

Podíl českých investorů loni vzrostl skoro na třetinu, ještě v roce 2014 to bylo 21 procent. K největším investorům patřily společnosti CPI, Reico, Caerus, Crestyl nebo Accolade. Ze zahraničních investorů převládalo Německo, následovaly Francie, Velká Británie, Severní Amerika a Čína. V regionu střední a východní Evropy dosáhl loni objem realitních investic 13 miliard euro (329 miliard korun). Nejvíce jich bylo v Polsku, téměř 40 procent, Česko bylo na druhém místě s podílem 27 procent. Následovaly Maďarsko (15 procent) a Rumunsko (sedm procent).

Údaje JLL zhruba odpovídají číslům realitní poradenské společnosti Cushman and Wakefield, které zveřejnila koncem ledna.

Podle nich objem investic v komerčních realitách loni meziročně klesl o 3,1 procenta na 3,27 miliardy eur (82,7 miliardy korun). Nejsou zde však započítány transakce hotelů a rezidenčních budov.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

V části ČR bude v noci na čtvrtek mráz.

Ten může poškodit kvetoucí stromy. Více»

O letošní úrodě ovoce rozhodnou následující dva týdny.

Čekají se noční mrazíky. Více»

Úpravami podmínek oddlužení by se poslanci měli zabývat až ve středu.

V projednávání sporného vládního návrhu na zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky budou poslanci pokračovat pravděpodobně ve středu místo původně plánovaného dneška. Více»

Výstavba nové tramvajové trati na Václavském nám. začne 29.6.

Stavba nové tramvajové trati v horní polovině pražského Václavského náměstí začne letos 29. června a potrvá tři roky. Tramvaje přes náměstí mezi Vodičkovou a Jindřišskou ulicí nepojedou od tohoto data až do 30. září, tj. tři měsíce. Více»

Všechny články a aktuality »»