Provozuje:
Juris Real Estate

Objem úvěrů na bydlení byl v květnu druhý nejvyšší v historii.

Objem nových hypotečních úvěrů na bydlení od hypotečních bank a stavebních spořitelen dosáhl v květnu 30,9 miliardy korun. Je to o 6,6 procenta více než v dubnu a o 109 procent více než v květnu 2020.

Objem úvěrů na bydlení byl v květnu druhý nejvyšší v historii.

autor. JURIS REAL, ČTK

Objem nových hypotečních úvěrů na bydlení od hypotečních bank a stavebních spořitelen dosáhl v květnu 30,9 miliardy korun. Je to o 6,6 procenta více než v dubnu a o 109 procent více než v květnu 2020.

Letošní květen je tak druhým nejsilnějším měsícem ve statistice od roku 2014.

Toto zjištění vyplývá z aktuálních statistik České národní banky a České bankovní asociace. "Důvody těchto neobvykle vysokých prodejů přetrvávají už řadu měsíců. Lidé jsou nuceni jít do stále vyšších hypoték kvůli rostoucí ceně nemovitostí. Touha po vlastním bydlení žene ceny bytů výš a výš. Přispívá k tomu i snaha zafixovat si na poslední chvíli ještě stále nízkou úrokovou sazbu," sdělil ČTK poradce asociace Vladimír Staňura.

Index RPSN (průměrná roční procentní sazba nákladů) podle statistiky ČNB byl v květnu u hypotečních úvěrů 2,21 procenta. Proti dubnu tedy stoupl o 0,06 procentního bodu. Úroková sazba vzrostla rovněž, a to o 0,05 procentního bodu na 2,06 procenta. "RPSN a úrokové sazby hypotečních úvěrů nabraly směr vzhůru. Tento trend přetrvá delší dobu. ČNB už avizovala, že po nedávném zvýšení základní úrokové sazby bude své sazby dále zvedat. Totéž se dá očekávat i od komerčních bank, protože těm se zdražují zdroje financování úvěrů. Ještě před pár měsíci banky držely své sazby nízko, a to na úkor svých marží, ale vyšší sazby na mezibankovním trhu je donutily jít se svými sazbami i RPSN nahoru," uvedl Staňura. Vše tedy podle něj nasvědčuje tomu, že sazby hypoték půjdou v tomto roce postupně neustále nahoru.

I refinancování hypotečních úvěrů od obchodních bank a stavebních spořitelen, tedy přechod k jiné bance, za květen pokračovalo ve svých rekordních úrovních. Objem refinancování dosáhl deseti miliard Kč. Jednalo se tak o druhý nejsilnější měsíc po březnu tohoto roku.

"Snaha zlevnit si hypotéku a snížit si měsíční splátky vede řadu lidí k hledání lepších nabídek. Banky si sice takto podřezávají v konkurenčním boji větev, ale nic jiného jim nezbývá, pokud chtějí prodat, popřípadě si udržet klienta," upozornil Staňura.

Vysoké objemy refinancování budou podle něj pokračovat. Je možné, že léto přinese určité oslabení zájmu o finanční záležitosti. Ale skutečný útlum nastane až na podzim s rychlejším růstem úrokových sazeb, dodal.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»