Provozuje:
Juris Real Estate

Objem úvěrů na bydlení v srpnu stoupl.

Jednalo se o třetí nejsilnější měsíc.

Objem úvěrů na bydlení v srpnu stoupl.

autor. JURIS REAL, ČTK

Jednalo se o třetí nejsilnější měsíc.

Objem nových hypotečních úvěrů na bydlení od bank a stavebních spořitelen dosáhl v srpnu 32,6 miliardy korun. Je to o téměř miliardu více než v červenci a o 15,5 miliardy korun více než loni v srpnu.

Srpen tak byl třetím nejsilnějším měsícem ve statistice, která se sleduje od roku 2014. Toto zjištění vyplývá z aktuálních statistik České národní banky a České bankovní asociace.

"Srpen potvrzuje, že přes všechny problémy s nabídkou nových bytů a prudce rostoucími cenami materiálů i stavebních prací je o byty pořád veliký zájem. Pořídit si vlastní bydlení je přitom v drahých aglomeracích typu Prahy nebo Brna pro střední vrstvy již delší dobu mimo dosah, ale ani jako investice to nevychází příliš atraktivně," sdělil ČTK hlavní poradce asociace Miroslav Zámečník.

Např. v Praze se investiční byty, pokud jsou ceny jejich pořízení porovnávány s tržbami z nájemného, z hlediska reálných výnosů v negativním teritoriu. Nevyplácejí se, na rozdíl např. od některých krajských měst, které jsou z tohoto hlediska podstatně atraktivnější. Vysvětlení je jediné, a to sázka na to, že z hlediska budoucího cenového nárůstu porazí byty inflaci, dodal Zámečník.

Index RPSN, tedy průměrná roční procentní sazba nákladů, podle statistiky ČNB stoupl v srpnu u hypotečních úvěrů o 0,07 procentního bodu na 2,41 procenta.

Tempo zvyšování tak od jara osciluje mezi 0,06 a 0,08 procentního bodu měsíčně. Úroková sazba stoupla rovněž o 0,07 bodu na 2,27 procenta.

ČNB zvýšením základní úrokové sazby v závěru září o 0,75 bodu podle Zámečníka nekončí a pokud chce inflační očekávání zlomit, než se v české ekonomice zahnízdí, bude ve zvyšování sazeb pokračovat. Otázkou je pouze to, kolikrát ještě letos k navýšení přikročí a na jaké základní sazbě letošní rok uzavře.

Hypotečním bankám postupně zdražují zdroje financování hypotečních úvěrů, což se bude do RPSN promítat. "Stále jsme ovšem na začátku pozvolně stoupající křivky, pořád ještě hluboko v teritoriu negativní reálné úrokové míry," doplnil.

Refinancování hypotečních úvěrů od bank a stavebních spořitelen, tedy přechod k jiné bance, za srpen ve srovnání s předchozími měsíci dále pokleslo z červnových 9,79 miliardy korun a červencových sedmi miliard na 6,73 miliardy korun.

Ve srovnání se stejným měsícem 2020 je ale refinancování skoro dvojnásobné.

"Přes růst RPSN a úrokových sazeb v posledních několika měsících refinancování stále "stojí za hřích". V podstatě se dá říct, že sice už včera bylo pozdě, ale vzhledem k očekávanému vývoji na trhu je i nyní ještě pořád výhodné," uzavřel Zámečník.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»