Provozuje:
Juris Real Estate

Objemy sjednaných hypotečních úvěrů letí vzhůru.

Objem sjednaných hypoték za první dva měsíce roku činí téměř 22 miliard korun, což je o 5 miliard více, než v dosud rekordním roce 2013.

Objemy sjednaných hypotečních úvěrů letí vzhůru.

autor. JURIS REAL

Objem sjednaných hypoték za první dva měsíce roku činí téměř 22 miliard korun, což je o 5 miliard více, než v dosud rekordním roce 2013.

Nízké úrokové sazby a obrat v cenách nemovitostí jsou dva z nejdůležitějších faktorů formujících nebývale silnou poptávku po hypotékách.

HYPOTEČNÍ ÚVĚRY

V průběhu února banky sjednaly 6719 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 11,632 mld. korun. Průměrná půjčená částka tedy vystoupala na 1,73 milionu Kč.

Objem poskytnutých hypoték vzrostl jak v meziměsíčním, tak meziročním srovnání. Oproti lednu došlo k nárůstu objemu o 1,4 mld. Kč (m/m +14 %), ovšem oproti loňskému únoru objem sjednaných hypoték vzrostl o celou pětinu.

Přitom loňský únor byl historicky nejúspěšnějším s úctyhodnými 9,5 mld. Kč. Nikdy v historii objem sjednaných hypoték v lednu ani v únoru nepřekonal 10 miliard korun.

Nyní se tak stalo v obou měsících a celková suma sjednaných hypotečních úvěrů již vystoupala na bezmála 22 miliard korun.

Jedním z trendů, který na trhu pozorujeme, je rostoucí výše průměrné půjčené částky.

Zatímco v předchozích dvou letech průměr nedosahoval ani 1,65 milionu korun, letos v lednu i únoru to bylo 1,73 milionu korun.

Příčiny vidíme jednak v nízkých úrokových sazbách hypoték, díky kterým klienti dosáhnou na vyšší částky úvěru a levnější jsou i hypotéky s vyšším LTV, což klienty do jisté míry demotivuje od zapojení vlastních prostředků.

A jak jsme psali v lednu svůj vliv na rostoucí průměrnou půjčenou částku a sumu sjednaných hypoték má i obecný nárůst cen nemovitostí a rostoucí prodeje bytů v novostavbách, které díky vyšším cenám průměr rovněž zvyšují.

Aktuální výsledky hypoték jsou potvrzením oživení na realitním trhu a dávají tušit, že letošní rok bude opět v mnoha ohledech průlomový.

Přitom míra refinancování je v porovnání s dosud rekordním rokem 2013 výrazně nižší. Zatímco v roce 2013 činil podíl refinančních hypoték zhruba 35 %, letos je to podle statistik ČNB ani ne čtvrtina.

Průměrná úroková sazba v únoru poskytnutých hypoték meziměsíčně klesla v souladu s naším očekáváním o 7 bazických bodů na 2,27 %.

S ohledem na pokračující pokles našeho indexu průměrných nabídkových sazeb GOFI 70, který s vysokou mírou úspěšnosti predikuje vývoj FINCENTRUM HYPOINDEXu, očekáváme, že i tento ukazatel bude v březnu ještě klesat.

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Stavební spořitelny v únoru rozpůjčovaly 2,85 miliardy korun, čímž prakticky zopakovaly lednový výsledek. V meziročním srovnání objem sjednaných úvěrů vzrostl o 26 %, ale tento zdánlivý růst vyplývá z velice nízké srovnávací základny.

Loni v únoru si spořitelny sáhly na dno, když objem sjednaných úvěrů činil jen 2 a čtvrt miliardy korun.

Únorový výsledek zhruba zapadá do trendu posledních let, kdy se objem sjednaných úvěrů v tomto měsíci pohybuje mezi 2,7 – 3 miliardami korun.

Největší podíl z celkových 2,85 miliard si v únoru připsala jako obvykle Českomoravská stavební spořitelna s 1,66 mld. Kč (58 % celkového objemu).

Na druhé pozici skončila v únoru Raiffeisen stavební spořitelna (0,46 mld. Kč).

Třetí je Buřinka (0,37 mld. Kč), za ní Modrá pyramida (0,28 mld. Kč) a pětici uzavírá Wüstenrot stavební spořitelna s 89 miliony Kč.

Hodnoceno z dlouhodobější perspektivy platí, že stavební spořitelny v současném prostředí těžko nacházejí nástroje, jak konkurovat rekordně levným hypotékám.

Stavební spořitelny jsou však nepostradatelným stabilizačním prvkem trhu s úvěry na bydlení a jejich čas opět přijde, až sazby hypoték porostou.

V tuto chvíli si klienti chodí do spořitelen spíše peníze ukládat, než si půjčovat.

TRH S ÚVĚRY NA BYDLENÍ

Hypotéky jsou jednoznačným tahounem trhu s úvěry na bydlení. Za první dva měsíce suma sjednaných hypoték dosahuje bezmála 22 miliard korun.

Přitom v dosud rekordním roce 2013 to bylo „jen“ 17 miliard korun.

Z celkového objemu 27,6 miliard korun, které komerční banky půjčily za první dva měsíce klientům na bydlení, plných 80 procent představují hypoteční úvěry.

Rekordně nízké úrokové sazby, oživení na realitním trhu a mírná zima jsou jen některé z faktorů, které pomáhají formovat nebývale silnou poptávku po hypotečních úvěrech.

Pokud nedojde k nějakému zásadnímu zvratu, objem sjednaných hypoték může opět atakovat historická maxima.

V našem prvotním odhadu pro letošní rok počítáme s objemem poskytnutých hypoték zhruba na úrovni 158 miliard korun.

V případě stavebních spořitelen očekáváme stagnaci a při stávajících podmínkách bude úspěchem, pokud se jim podaří zopakovat loňský výsledek.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»