Provozuje:
Juris Real Estate

Obnova Porscheho rodného domu ve Vratislavicích postupuje podle plánu.

V Liberci-Vratislavicích začíná už být patrné, jak vypadal rodný dům Ferdinanda Porscheho na konci 19. století, kdy v něm žil. Práce na obnově domu pokračují podle harmonogramu.

Obnova Porscheho rodného domu ve Vratislavicích postupuje podle plánu.

autor. JURIS REAL

V Liberci-Vratislavicích začíná už být patrné, jak vypadal rodný dům Ferdinanda Porscheho na konci 19. století, kdy v něm žil. Práce na obnově domu pokračují podle harmonogramu.

ČTK to uvedl Vítězslav Kodym ze Škody Auto. Automobilka dům vlastní od roku 2011. Rekonstrukce začala v září a hotová by měla být do léta příštího roku.

Stavbaři podle Kodyma nyní vyzdívají nové konstrukce, osazují ocelové nosné rámy a pracují na střešní konstrukci tak, aby byl objekt chráněn proti dešti a větru. "Současně se dokončuje obvodové zdivo a po provizorním zaslepení stavebních otvorů bude objekt připraven pro temperování, aby mohly vnitřní práce probíhat i v zimním období," dodal.

Některé příznivce geniálního automobilové konstruktéra vyděsil na podzim rozsah demoličních prací. Navenek zůstala z Porscheho rodiště jen část obvodových zdí. "Všechny původní prvky objektu byly zachovány, vše, co bylo dílem několika necitlivých přestaveb v minulých desetiletích, se odstranilo," uvedl Kodym. Rodný dům Porscheho prošel za více než století mnoha rekonstrukcemi, přestavbami a dostavbami, které změnily původní vzhled budovy. Na svém blogu to již dříve uvedl Jiří Slaný, který je na stavbě mistrem. "Tyto stavební úpravy byly vždy poplatné době svého vzniku, a to jak použitým materiálem, tak způsobem provedení. Byly použity materiály, které dnes můžeme směle označit jako nevhodné, škvára, škvárobeton," uvedl. Původní stropy nad prvním patrem byly podle něj už v minulosti strženy a nahrazeny válcovanými profily různého průřezu a původu. "Půdní vestavba se střešními okny rozhodně neevokovala měšťanskou vilku z konce 19. století. Zateplení z polystyrénu a křiklavě okrová fasáda je také zvrhlost z konce minulého století," dodal. Automobilový konstruktér ve Vratislavicích žil od svého narození v roce 1875 do svých 18 let. Porsche je známý především jako tvůrce Volkswagenu typu 1, známého jako Brouk. Po skončení prací nebude dům připomínat jen jeho. "Po dokončení v budově vznikne decentní expozice přístupná veřejnosti, připomínající tradici inženýrského umění v českých zemích," řekl Kodym.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»