Provozuje:
Juris Real Estate

Obyvatelé ČR nejsou příliš spokojeni se svým bydlením.

V komparaci s průměrem Evropské unie také bydlí v menších a starších bytech. Na bydlení navíc dávají větší část svých příjmů než je v Evropě zvykem.

Obyvatelé ČR nejsou příliš spokojeni se svým bydlením.

autor. JURIS REAL

V komparaci s průměrem Evropské unie také bydlí v menších a starších bytech. Na bydlení navíc dávají větší část svých příjmů než je v Evropě zvykem.

Lidé proto cítí potřebu své bydlení vylepšovat a na trhu je obrovský prostor pro rekonstrukce a modernizace.

Obyvatelé České republiky v průměru zaplatí za náklady spojené s bydlením 26 % ze své celkové spotřeby. „Náklady na bydlení v ČR patří v Evropě v poměru k celkovým výdajům domácností na jejich spotřebu mezi nejvyšší. Průměrná velikost bytu je přitom menší než je průměr v Evropské unii a současně je toto bydlení starší,“ uvedl předseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS) Vladimír Staňura.

Nejmenší zatížení v Evropské unii mají obyvatelé Malty, kteří za bydlení zaplatí jen něco málo přes 10 % ze svých celkových výdajů. Hluboko pod průměrem se nacházejí ještě pobaltské státy, a dále Kypr nebo Slovinsko.

Naopak nejvíce platí lidé ve Skandinávii a Francii (nejvíce Dánsko 29,5 %), výdaje českých domácností jsou podle statistik Eurostatu 5. nejvyšší v celé Evropské unii.

„Čtvrtina domácností vnímá výdaje spojené s bydlením jako velkou zátěž. Vyšší náklady jsou způsobené částečně díky investicím spojeným se starým bytovým fondem,“ vysvětlil Vladimír Staňura. To otevírá velký prostor k rekonstrukcím a modernizacím, podle nedávného průzkumu ČMSS se v nejbližších letech chystá vylepšovat své bydlení téměř polovina domácností ČR.

České bydlení je přitom nejen staré a v porovnání s celkovými výdaji drahé, ale je také menší, než je standard v Evropské unii.

Průměrná velikost bytu v České republice dosahuje 78 m2, zatímco průměr Evropské unie je 96 m2. Největší byty využívají obyvatelé Kypru (141 m2), Lucemburska (131 m2) a Belgie (124 m2). Naopak v nejmenších bytech žijí lidé v Rumunsku (45 m2), Litvě (62 m2) a Lotyšsku (63 m2). S velikostí svého bytu v ČR je přitom nespokojeno jen zhruba 6 % domácností, tzn., že pro téměř 300 tisíc domácností je jejich byt malý.

„Hlavním důvodem nespokojenosti s bydlením v České republice jsou právě vysoké náklady na bydlení, které vadí čtvrtině domácností,“ dodal Vladimír Staňura. Téměř 14 % pak vadí hluk, následují znečištěné okolní prostředí, vandalismus a kriminalita v blízkosti, vlhkost, velikost či nedostatečná světlost bytu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»