Provozuje:
Juris Real Estate

Obyvatelé Podolí rozhodovali, zda se má prodat pozemek v biocentru.

Obyvatelé Podolí na Uherskohradišťsku v místním referendu dnes a v sobotu rozhodnou, zda by obec měla či neměla prodat pozemek v nadregionálním biocentru Hluboček.

Obyvatelé Podolí rozhodovali, zda se má prodat pozemek v biocentru.

autor. JURIS REAL

Obyvatelé Podolí na Uherskohradišťsku v místním referendu dnes a v sobotu rozhodnou, zda by obec měla či neměla prodat pozemek v nadregionálním biocentru Hluboček.

Rozhodnou i o tom, zda Podolí bude v budoucnu prodávat pozemky, kterými vedou inženýrské sítě a domovní přípojky k inženýrským sítím.

Pozemek číslo 4328/2 o rozloze asi 10.500 metrů čtverečních je součástí biocentra, lokality s výskytem chráněných rostlin a živočichů.

Lidé mohou navíc zastupitele zavázat, aby zachovali současné využití pozemku jako travního porostu a aby žádné pozemky ve vlastnictví obce z biocentra Hluboček nevyjímali.

V Podolí je podle předsedy komise pro místní referendum Lukáše Oswalda 675 voličů. Referendum se změní v platné a závazné, když se jej zúčastní 35 procent voličů a pro ano nebo pro ne se vysloví nadpoloviční většina hlasujících, která bude zároveň představovat aspoň 25 procent voličů. Petici za vyhlášení referenda podepsalo 257 lidí.

Bouřlivá atmosféra provázená demonstracemi ve vsi panuje od červencového zasedání zastupitelstva, které odvolalo z starostku Janu Rýpalovou a místostarostku Jarmilu Kasperovou (obě Alternativa pro Podolí).

Pro odvolání hlasovala i ČSSD, která byla s jejich sdružením v koalici. Starostou se pak stal Jaroslav Hastík (ČSSD) a místostarostou Miroslav Křižka (Život v Podolí 2014), starosta obce z let 1998 až 2014.

Podle Rýpalové bylo důvodem odvolání to, že s Kasperovou hlasovaly v dubnu proti prodeji 28 metrů čtverečních pozemku právě v lokalitě Hluboček zastupitelce Evě Dokoupilové (Život v Podolí 2014).

Dokoupilová jej údajně chtěla vyměnit za pozemek, který zabrala sousedům - Trávníčkovým, jež iniciovali petici za referendum. ČTK se snažila Dokoupilovou kontaktovat, její telefon byl ale vypnutý.

Podle Křižky chtělo zastupitelstvo pomoci vyřešit sousedský spor. Dokoupilová však stejně jako dcera Trávníčkových Sabina a další tři lidé chtěla koupit celý pozemek 4328/2.

Jiří Trávníček žádost dcery, která přišla na obec jako první, označil za "pastičku", která měla ukázat skutečný záměr Dokoupilové ohledně pozemku v biocentru. Zastánci referenda si prodej nepřejí, řekl.

Podle Hastíka s Křižkou bylo ale důvodem odvolání starostky a místostarostky podezření z pochybení při získání dotace z EU na duchovní a relaxační areál.

Rýpalová údajně připsala loni v prosinci na dotační smlouvu doložku, podle níž v září 2015 zastupitelstvo smlouvu schválilo. Podle zástupců koalice ale zastupitelé smlouvu neviděli.

Zastupitelé Rýpalovou a Kasperovou pověřili k učinění veškerých kroků k dokončení projektu. Podle Kasperové to zahrnovalo i zmíněnou smlouvu.

Podle předsedy finančního výboru Vladimíra Many (ČSSD) měla Rýpalová svolat mimořádné zastupitelstvo. Obci podle něj hrozí, že bude vracet dotaci 4,2 milionu Kč. Případ řeší policie.

Zabývá se i transparenty, které odpůrci nynějšího vedení obce vyvěsili na své domy. Část obyvatel Podolí si přeje předčasné volby, což vyjadřuje nápisy v oknech.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Všechny články a aktuality »»