Provozuje:
Juris Real Estate

Odborníci na reality nedoporučují vybírat realitní kancelář podle provize.

Zajímavý postřeh Jaroslava Novotného, prezidenta Asociace realitních kanceláří ČR, který byl publikován dne 27. září tohoto měsíce pod názvem "Podle provize realitní kancelář raději nevybírejte" v deníku Právo-příloha Rodinné finance na straně 21.

Odborníci na reality nedoporučují vybírat realitní kancelář podle provize.

autor. JURIS REAL

Zajímavý postřeh Jaroslava Novotného, prezidenta Asociace realitních kanceláří ČR, který byl publikován dne 27. září tohoto měsíce pod názvem "Podle provize realitní kancelář raději nevybírejte" v deníku Právo-příloha Rodinné finance na straně 21.

"Nemálo lidí u nás si chybně zvyklo měřit vše penězi a snaží se ušetřit za každou cenu. Nakoupí např. bezhlavě zlevněné potraviny, jimž končí doba trvanlivosti, nebo potřeby pro domácnost, které vydrží pouze několikeré použití. Ne nadarmo se ale říká, že nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci. Takže mě ani příliš neudivilo, když jsem nedávno při zadání poptávky na realitní služby dostal od klienta jedinou otázku: Kolik si berete provize? Tato otázka by byla zcela odůvodněná, kdyby tento klient měl naprosto jasno o rozsahu služeb, které na trhu realitní kanceláře poskytují, jakož i o nabídce služeb naší kanceláře. O tom ale evidentně nic nevěděl. Byl zřejmě přesvědčen o tom, že všechny realitky poskytnou klientovi totéž a že jediným kritériem pro jeho rozhodnutí pro výběr kanceláře má být výše provize.

Tak tomu ovšem samozřejmě není. Rozsah a kvalita služeb jsou u různých kanceláří velmi odlišné. Setkal jsem se například s tím, že realitka za sjednanou provizi nemovitost pouze nabízela na internetu. K realizaci obchodu nakonec došlo i bez jejího přičinění, a přesto požadovala na klientovi úhradu provize v řádu dvou procent. Protože klient i takovou nemravnou smlouvu vědomě podepsal, provizi musel zaplatit. To byla ta jedna z nejdražších služeb. Klient prakticky platil za nic. Co má být obsahem realitních služeb při zprostředkování prodeje, není žádnou obecně platnou normou definováno. Má kancelář pouze nemovitost nabízet, nebo má i zajišťovat prohlídky nebo např. zodpovídat i za to, že dům má skutečně v podzemí vedenu kanalizační přípojku. Rozsah služeb tak kultivuje sám trh, požadavky klientů a nabídka jednotlivých realitních kanceláří.

Asociace realitních kanceláří ČR proto již v minulosti schválila tzv. minimální rozsah služeb, který může klient od členské kanceláře za sjednanou provizi obdržet. Služby začínají prohlídkou nemovitosti, kontrolou a případně zajištěním potřebných dokladů, zpracováním nabídkové dokumentace. Pokračuje se prováděním marketingových aktivit, inzercí, organizováním prohlídek. Kancelář vede jednání se zájemci o koupi, informuje prodávajícího o stavu zakázky. V případě, že je kupující rozhodnutý koupit, připravuje podklady pro sepsání příslušných smluv, zajistí sepsání těchto smluv a např. i jejich následné doručení na příslušný katastrální úřad. Další služby mohou spočívat v zajištění bezpečné ochrany správy kupní ceny, pomoci při daňových záležitostech, se zajištěním hypotečního úvěru, přehlášením odběru energií a dalšími nadstandardními službami (zajištění úklidu, oprav, vymalování apod.). Výše odměny, tedy provize kanceláře, je věcí dohody stran. Nepochybně je i závislá na rozsahu služeb, jejich kvalitě a rychlosti. Obvykle je odměna sjednána procentem z kupní ceny. Její výše se pohybuje v jednotkách procent. U obvyklých nemovitostí se podle obecných informací z trhu pohybuje v rozmezí tří až šesti procent.

Je jisté, že nikdo z nás nechce zbytečně utrácet, mrhat prostředky, svým časem ani intelektem. O to více by měl každý, kdo poptává obdobné služby, přemýšlet o tom, co za své prostředky očekává a v jaké kvalitě. Pak teprve hodnotím cenu. Je třeba mít na zřeteli i to, že realitní služby zacházejí s majetky, které jsou vedle života, zdraví a mezilidských vztahů to nejhodnotnější, co máme. S nemovitostí obchodujeme často pouze jednou za život. Udivuje mne, že kritérium provize je přesto často jediným a hlavním faktorem v rozhodování, čí služby využiji.

Vychází však najevo, že úroveň realitních služeb bývá diametrálně rozdílná. Mnohdy tyto služby končí rozčarováním nebo dokonce finanční újmou v rovině špatného obchodu nebo dokonce i podvodu. Je zjevné, že nejmenší provize nemusí být tou pravou úsporou. Může tak nastat situace, že to nejlevnější se může stát tou nejdražší službou, kterou člověk v životě nakoupil."




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»