Provozuje:
Juris Real Estate

Odchody soudních exekutorů pokračují.

Předminulý týden rezignoval již 11. exekutor v letošním roce.

Odchody soudních exekutorů pokračují.

autor. JURIS REAL

Předminulý týden rezignoval již 11. exekutor v letošním roce.

Za prvních 8 měsíců letošního roku Exekutorská komora ČR eviduje již 11 soudních exekutorů, kteří se rozhodli ukončit svou činnost.

Zatím posledním exekutorem, který rezignoval na svou funkci, se stala Soňa Karasová, jejíž mandát skončí na konci března příštího roku.

Za zvýšeným počtem odcházejících exekutorů jsou dle Exekutorské komory nepříznivé podmínky pro výkon povolání soudního exekutora.

Exekutorům totiž přibývají nové povinnosti, zvyšují se nároky na jejich práci a naproti tomu se neustále snižuje vymahatelnost.

V poslední době se k tomu přidal i intenzivní tlak Ministerstva spravedlnosti, které prosazuje nesystémové snížení exekučního tarifu.

EK ČR se obává, že hromadné rezignace exekutorů budou pokračovat a nastane problém s předáváním běžící exekuční agendy. O uvolněné exekutorské úřady totiž není dlouhodobě zájem.

Zájem o profesi soudního exekutora stále klesá. Do výběrových řízení na uvolněné úřady se hlásí stále méně zájemců a některé úřady se nedaří obsazovat vůbec. Celá exekutorská profese je dle EK ČR v současnosti ve velké nejistotě.

„Snížení exekučního tarifu avizuje ministr spravedlnosti v době, kdy vlivem zahajování dalších exekucí na neustále se opakující notorické dlužníky rapidně klesá průměrná vymahatelnost pohledávek. Náklady na exekuční vymáhání takových nevymahatelných pohledávek nikdo nehradí, a jsou tudíž dotovány exekutory,“ vysvětlila prezidentka Exekutorské komory ČR Pavla Fučíková.

Zhoršené atmosféře mezi soudními exekutory nepřispěly ani časté legislativní změny, které oslabují pozici věřitele a umožnují dlužníkům unikat z plnění povinností či skrývat exekučně zabavitelný majetek.

Tyto změny navíc ztěžují orientaci v exekučním řízení nejenom jeho účastníkům, ale i exekutorům a exekučním soudům.

„Zvýšení počtu rezignací exekutorů po ohlášení plánů ministra spravedlnosti na výrazné snížení tarifu je odrazem skutečnosti, že řada exekutorských úřadů stojí již nyní ekonomicky na hraně a v případě dalšího snížení tarifu exekutoři náklady na provoz svých úřadů neunesou a svůj úřad opustí,“ upozornila Pavla Fučíková a dodala: „Máme bohužel signály o tom, že řada dalších soudních exekutorů zvažuje podat rezignace. Upřímně však nevím, jak tyto uvolněné úřady obsadíme, když zájemců o účast na výběrových řízeních je nedostatek a již nyní máme 22 dlouhodobě neobsazených úřadů. Největší problém tak představuje zajištění kontinuity exekutorských úřadů a exekučních řízení.“

Zatímco dříve se do výběrového řízení na obsazení úřadu přihlásili třeba čtyři uchazeči, dnes je situace zřetelně odlišná.

Z celkového počtu 23 výběrových řízení v letech 2013–2016 se přibližně v polovině případů nepřihlásil nikdo či pouze jeden uchazeč.

Ve své „analýze“ Ministerstvo spravedlnosti říká, že exekutorský úřad by měl zpracovávat ročně 2 400 exekucí, už dnes je však nápad na úřad cca 5 tisíc nových řízení ročně a při poklesu počtu exekutorů by to bylo již 10 tisíc případů na úřad ročně. Kromě toho obvyklý úřad vede 30 tisíc běžících dříve nařízených řízení, a pokud bude exekutorských úřadů polovina, bude to již těžko představitelných 60 tisíc věcí na úřad. V současné situaci, kdy na jednoho dlužníka připadá 4,5 exekuce a ten musí současně komunikovat s více exekutorskými úřady, by se mělo Ministerstvo spravedlnosti zabývat skutečně systémovými otázkami jako je koncentrace ke geograficky nejbližšímu exekutorskému úřadu, která může významně pomoci snížit náklady exekuce a usnadnit komunikaci dlužníků s exekutory.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»