Provozuje:
Juris Real Estate

Odměna advokátů u vymáhání pohledávek de lege ferenda?

Vymahači z řad právníků a soudních exekutorů, kteří jdou ve velkém po malých dluzích, k nimž se přihazují nezanedbatelné sumy navíc, se v tichosti pokusili znovu otevřít zlatý důl z opakovaných nezaplacených pokut či složenek.

Odměna advokátů u vymáhání pohledávek de lege ferenda?

autor. JURIS REAL

Vymahači z řad právníků a soudních exekutorů, kteří jdou ve velkém po malých dluzích, k nimž se přihazují nezanedbatelné sumy navíc, se v tichosti pokusili znovu otevřít zlatý důl z opakovaných nezaplacených pokut či složenek.

Ministerstvo spravedlnosti jim letos zisky z pohledávek zkrouhlo tak, že v případě, kdy jsou věřitel a dlužník totožní, se dvě a více věcí spojují v jednu. Advokátovi se pak spočítá jen jedna odměna.

Důvodem byla skutečnost, že vymáhacím továrnám, často patřícím advokátům, tekl z těchto dluhů zisk mnohonásobně vyšší, než samotné dlužné částky.

Ti, kteří se dolováním typizovaných dluhů zabývají v masovém měřítku, se ovšem nyní pokusili do novely vyhlášky o odměnách advokátů propašovat nenápadnou, ale kouzelnou větu, která by zlatou žílu z pokut opět otevřela: „Při spojení dvou a více věcí se odměna určí součtem odměn za všechny spojené věci.“

Přeplácelo by se až osmkrát více

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová sice tento návrh razantně smetla ze stolu, a to ještě dříve, než byla novela vyhlášky vůbec předložena vládě, ale nevládní organizace se obávají, že jeho autor to po volbách zkusí znovu.

Pokud by totiž ona větička v návrhu nakonec vstoupila v platnost, povinní by za relativně malé, opakované pohledávky platili navíc až osmkrát více, než je tomu dnes.

„Toto znění by znamenalo, že u sloučených věcí by se náklady právního zastoupení neplatily, jako by se jednalo pouze o jednu věc, ale odměny advokátů by se sčítaly. To by samozřejmě zvyšovalo náklady exekucí. Tento nápad se rozhodně nezrodil na ministerstvu spravedlnosti a jako ministryně spravedlnosti garantuji, že takové znění vyhlášky neopustí můj resort,“ prohlásila důrazně Benešová.

Utajovaný zlatokop neprošel. Tentokrát

Kdo chtěl znovu nenápadně otevřít zlatý důl z pokut, je však zahaleno důsledně střeženým tajemstvím. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Štěpánka Čechová to odmítla upřesnit: „Jedno je ale jisté – tentokrát neprošel.“ Několik zdrojů, a to jak z resortu spravedlnosti, tak z nevládních organizací, naznačuje, že předkladatelem byla Česká advokátní komora (ČAK) nebo někdo z jejích členů.

ČAK se však ve vyjádření pro Právo od tohoto návrhu distancovala. Nicméně z jejího sdělení vyplývá, že zvýšení odměn pro advokáty žalující pohledávky prosazuje, byť ne v tak razantní výši.

„Důvodem je, že advokát odpovídá celým svým majetkem za škodu vždy v maximálním možném rozsahu, přičemž odměna by měla odpovídat riziku, které na sebe advokát přebírá,“ uvedla mluvčí ČAK Iva Chaloupková. Za tlakem na zvýšení zisků z vymáhaných pokut je ale především to, že počet exekucí loni a letos po letech výrazných skoků citelně klesl, takže advokáti vymahači a exekutoři z nich už nemají tak královské výnosy jako v předchozích letech.

Naproti tomu ale začíná čím dál tím více vynášet činnost insolvenčních správců, kteří firmám i osobám pomáhají s oddlužením (bankroty). Kasírují odměny od věřitelů, jisté poplatky od dlužníků a přispívá jim i stát (Ginter, J., Vymahači dluhů se pokusili znovu otevřít zlatý důl z pokut {citováno 30. 9. 2013}. Dostupný z http://www.cak.cz/scripts/detail.php?id=11945).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»