Provozuje:
Juris Real Estate

Odmítnou-li vás v hypoteční bance s žádostí o úvěr.

Stáváte se automaticky snadnou kořistí tzv. úvěrových predátorů.

Odmítnou-li vás v hypoteční bance s žádostí o úvěr.

autor. JURIS REAL

Stáváte se automaticky snadnou kořistí tzv. úvěrových predátorů.

Když nevím, tak se zeptám. A v oblasti půjčování finančních prostředků to platí dvojnásob. Špatný úvěr vám může přinést mnoho problémů, dostat vás do dluhové pasti a hlavně vás může zbytečně přijít na spoustu peněz. Na Navigátora bezpečného úvěru se pravidelně obrací lidé s dotazy v oblasti půjček. Často je například zajímá, kde si půjčit, když jim úvěr neposkytla komerční banka. Navigátor bezpečného úvěru (NBÚ) již čtvrtým rokem pomáhá spotřebitelům v orientaci na trhu půjček, ale také jim vysvětluje některá základní pravidla spojená se spotřebitelskými úvěry. Přinášíme vám nejčastější oblasti dotazů, na které chtějí spotřebitelé získat odpovědi.

1. Zápis v registru dlužníků

„Dostal jsem se do registru neplatičů. Půjčku jsem už ale splatil a teď potřebuji novou a tu mi nechtějí dát, protože jsem stále v tom registru,“ obrátil se s dotazem na NBÚ jeden ze spotřebitelů.

Lidé si často myslí, že registry jednají proti jejich vlastním zájmům, ovšem opak je pravdou. Registry dlužníků chrání jak úvěrové společnosti, tak právě spotřebitele, kterým se snaží zabránit v předlužení. Zápis samotný rozhodně neznamená automatickou diskriminaci a omezení přístupu k úvěru. Pokud je vaše platební morálka dobrá, splácíte včas a bez problémů, pak registr právě tyto informace obsahuje a pro banky se tak stáváte spolehlivým klientem.

„Společnost, která půjčuje bez nahlédnutí do registrů, není bezpečným poskytovatelem úvěru a obcházet registry je nezodpovědné,” upozornil Zdeněk Soudný z NBÚ.

2. Kde si půjčit, když banka úvěr odmítla

Často se lidé ptají, kde si mohou půjčit, když jim banka jejich žádost o úvěr zamítla. Češi bohužel často nechápou, že pokud jsou s žádostí o půjčku odmítnuti bankovními i značkovými nebankovními společnostmi, je to velmi pravděpodobně proto, že je riziko, že úvěrovou zátěž finančně nezvládnou, příliš vysoké. Tyto společnosti chrání jak sebe, tak především klienta, který by nebyl schopen půjčku splácet. Bohužel klienti se domnívají, že je banky poškodily a hledají řešení u neseriózních společností či přímo u lichvářů. Nejenže úvěr u nich je mnohdy velmi nevýhodný, ale často mívají takové sankční podmínky, které mohou být pro klienty likvidační.

3. Sankce za zpoždění plateb

„Půjčila jsem si peníze, ale společnost, od které je mám, mi pořád posílá upomínky, že neplatím, i když platím. Oni vždycky napíšou, že na jejich účet částka nebyla připsána, ale já mám doklad, že to platím. Nechtějí se mnou komunikovat. Jak mám postupovat?“ popsala jedna ze spotřebitelek situaci, ve které se neocitla sama.

Podle NBÚ mezi obvyklé a velmi časté metody u nesolidních poskytovatelů spotřebitelských úvěrů patří například měnění účtů, na které klienti posílají jednotlivé splátky. První splátku zaplatí správně, ale následně si nevšimnou, že další splátky mají posílat na jiný účet. Díky tomu platba není připsána včas, společnosti pak klientům obratem naúčtují vysoký sankční poplatek.

4. „Zaplatil jsem celý úvěr, ale společnost tvrdí, že tam mám nedoplatek. Je to jenom pár korun, ale protože jsem to nezaplatil v termínu, tak po mně chtějí velké peníze za pokuty. Musím je platit? A je nějaká cesta, jak se bránit?“ zeptal se senior z Opavy. I s tímto problémem se lidé setkávají často - stačí drobný nedoplatek a musíte zaplatit vysokou pokutu. U nesolidních společností stačí například úvěr nedoplatit o pár korun a pro společnost budete bráni jako dlužníci. Dokonce jsou schopni vás kvůli několika korunám hnát až k exekutorovi. Vždy je potřeba myslet na to, že pokud nedodržíte své závazky, přijde sankce. Měla by ale odpovídat tomu, co se stalo.

5. Smlouvy s poplatkem za vyřízení úvěru

„Bral jsem si úvěr a kromě smlouvy jsem musel podepsat taky smlouvu za vyřízení půjčky. A teď podle té smlouvy musím uhradit skoro stejně, jako za půjčku, co jsem si bral. Je to správné?“ poslal svůj dotaz další ze spotřebitelů.

Zásadně nikdy nepodepisujte jakékoli další smlouvy, které by se nevztahovaly přímo k úvěru. Rizikoví nebo dokonce nebezpeční poskytovatelé úvěru se touto cestou snaží obcházet zákon a donutit vás platit další poplatky či vás zavázat i k jiným povinnostem.

Naopak solidní poskytovatel úvěru má krátkou a jednoduchou smlouvu, kterou si, pokud jí nerozumíte, můžete vzít domů a důkladně prostudovat. Proto vždy podepište jen smlouvu k úvěru, jakýkoli jiný závazek je důkazem toho, že se vás někdo snaží doběhnout.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»