Provozuje:
Juris Real Estate

Odstartoval prodej 60 bytů v Horoměřicích po zkrachovalém HSystemu.

Ve středu začal prodej 60 bytů v Horoměřicích u Prahy, které patří do konkurzu po zkrachovalé společnosti H-System. Konkurzní správkyně Iva Fialová Ištvánková uveřejnila na realitním portálu Sreality.cz 60 inzerátů na jednotlivé byty.

Odstartoval prodej 60 bytů v Horoměřicích po zkrachovalém HSystemu.

autor. JURIS REAL, ČTK

Ve středu začal odprodej 60 bytů v Horoměřicích u Prahy, které patří do konkurzu po zkrachovalé společnosti H-System. Konkurzní správkyně Iva Fialová Ištvánková uveřejnila na realitním portálu Sreality.cz 60 inzerátů na jednotlivé byty.

Inzeráty jsou bez cen, o podrobnosti musí zájemce požádat e-mailem. Nabídky lze podávat do 20. ledna, řekl ČTK Martin Junek, předseda bytového družstva Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů H-Systemu. "Jsou ve špatném stavu, zatéká do nich, praskají zdi. Jde o levné sociální bydlení," okomentoval Junek inzeráty. Výši zhodnocení i prodejní cenu bytů určil posudek soudního znalce. U jednotlivých bytů se liší ceny podle velikosti i jejich skutečného stavu. Koupí-li se byt současní uživatelé, konkurzní správce jim odečte investici do dostavby.

Např. byt 2+1 s malou zahrádkou se podle Junka nabízí za tři miliony korun. Zhodnocení pro případného současného obyvatele činí 600.000 korun, může si ho tak koupit za 2,4 milionu. Kdokoliv ale může do 20. ledna nabídnout víc než tři miliony. Pokud nabídky cenu zvednou, bude mít současný uživatel stále přednostní právo, bude ale muset zaplatit vyšší cenu, zhodnocení se totiž odčítá z nejvyšší nabídnuté částky.

Jiný byt 3+1 s větší zahradou byl podle Junka oceněn na 4,5 milionu, zhodnocení pro současné uživatele bytu činí v tomto případe 1,2 milionu. Nejnižší cena, za kterou si tak může nynější obyvatel byt koupit, je 3,3 milionu.

"Jen naprostý šílenec by si tyto byty koupil za tuto cenu." konstatoval Junek. Vypočítané zhodnocení je podle něj velmi nízké, zhruba odpovídá investici do dokončení hrubé stavby v hodnotě z 90. let. "Byty se ale prodávají za současnou hodnotu," sdělil Junek.

Junek upozornil, že družstvo vlastní inženýrské sítě i přístupové cesty. "Rozvěsili jsme na všechny vchody letáky, které upozorňují případné zájemce, že mu bude za užívání sítí a přístupových cest, které vybudovalo z vlastních zdrojů družstvo, účtováno nájemné," informoval Junek. Chystá i velký plakát s touto informací, který bude viset u vjezdu do sídliště.

"Je to prokletá lokalita postižena řadou smutných lidských osudů a úmrtí," poznamenal Junek. V řadě bytů je podle něj plíseň, neboť do nich zatéká střechou.

"Všechny byty jsou před rekonstrukcí, bude potřeba vyměnit střechy. Jsou to levné stavby z 90. let, ostatně H-System nabízel a připravoval levné bydlení," řekl Junek.

Připomněl, že byt 3+1 o rozloze 100 metrů čtverečních tehdy H-System inzeroval za 999.000 korun.

Šéf věřitelského výboru a advokát největšího věřitele H-Systemu Petr Pavel odmítl prodej bytů komentovat. "Postupuje se přesně v souladu s usnesením konkurzního soudu," podotkl Pavel.

Zhruba polovina lidí je podle Junkova odhadu odhodlána byty z konkurzu koupit. "Zhruba 90 procent lidí bude hledat možnost úvěru," uvedl Junek. V bytech ale podle něj bydlí i takoví, kteří si koupi nebudou moci dovolit.

Junek doporučil všem, aby případné zájemce o koupi a prohlídku sdo svých domovů nepouštěli. "I když nevím, jestli to není dobře spíš pro ty zájemce. Neuvidí tak, v jakém stavu opravdu jsou ty byty," řekl Junek. Nabídky se budou podávat v obálce. Horoměřičtí tak budou moci vyšší cenu nabídnout po jejich otevření.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»