Provozuje:
Juris Real Estate

Odzvoní již konečně kšeftům advokátů s bagatelními pohledávkami?

Konečně jsme zasáhli proti překupníkům s pohledávkami, tvrdí ministerstvo spravedlnosti. Z druhé strany se ozývá, že biti jsou poctiví advokáti.

Odzvoní již konečně kšeftům advokátů s bagatelními pohledávkami?

Konečně jsme zasáhli proti překupníkům s pohledávkami, tvrdí ministerstvo spravedlnosti. Z druhé strany se ozývá, že biti jsou poctiví advokáti.

Málokteré téma dokáže právnickou obec rozvířit tak jako aktuální novela advokátního tarifu, která je účinná od 1. července. Byla to rychlá akce. Na konci června došla resortu spravedlnosti trpělivost s diskusí o ideální formě advokátního tarifu. Robert Pelikán, nový náměstek ministryně Heleny Válkové, udělal krok do neznáma a předložil verzi, která výrazně snížila náhrady v případech takzvaných formulářových žalob.

Tedy těch, které zahajuje stejný věřitel na ustáleném vzoru proti různým dlužníkům. Typicky jde o pohledávky dopravních podniků, poplatky za svoz komunálního odpadu anebo koncesionářské poplatky. Novela advokátního tarifu je účinná od 1. července. Česká advokátní komora (ČAK) se bouří – podle jejího předsedy Martina Vychopně je novela „zralá na ústavní stížnost“.

Ministerstvo spravedlnosti řešilo formu advokátního tarifu dlouho a pracně. Na jedné straně ho k výstupu tlačil poslanecký návrh novely občanského soudního řádu, dle nějž by nebyly ve sporech do deseti tisíc náhrady přiznávány vůbec.

Na druhé se resort nedokázal domluvit s ČAK na ideálních částkách odrážejících cenu advokátovy práce.

Pracnost vyplnění formuláře Bývalá první náměstkyně ministryně spravedlnosti Hana Marvanová dokonce za jednu z příčin svého odchodu z tohoto postu označila tlaky advokátů kvůli tarifu. Po ní ale přišel advokát Robert Pelikán, který pro LN uvedl: „Vím, kolik co stojí a kolik co zabere času.“

A dodal: „Klíčovým prvkem finální verze tarifu je, že se snížená odměna aplikuje jen na úkony samotné přípravy formulářové žaloby. Advokátní tarif ve své finální podobě odráží skutečnou pracnost a nákladnost jednotlivých úkonů právní služby. A pořád poskytuje advokátům prostor pro solidní zisk. Učinit vše potřebné pro podání formulářové žaloby je pro zkušeného administrativního pracovníka práce na půl hodiny, maximálně na hodinu.“

Podle předsedy advokátní komory Martina Vychopně podobné závěry o pracnosti přípravy žalob neodrážejí skutečnost drtivé většiny advokátů. Žaloby jim dle něj zaberou mnohem více času. „Za sto nebo dvě stě korun na hodinu advokáti pracovat nebudou,“ tvrdí.

Novinka není přijímána jednoznačně ani uvnitř koalice. Jeroným Tejc (ČSSD) řekl LN, že vyhláška je sice zcela v kompetenci ministerstva, ale osobně se přikláněl k „jiné diskutované verzi, kde se mělo omezení týkat jen částky do deseti tisíc korun a snížená odměna platila pro pět úkonů.“

Soud podle novely vyhlášky přizná advokátovi za každý úkon do podání návrhu na zahájení řízení v případech formulářových žalob výrazně nižší částku – u sporů do deseti tisíc 200 Kč, do třiceti tisíc 300 Kč a do padesáti tisíc 500 Kč za úkon. V případě advokáta jde tedy o „proplacení“ tří úkonů – přípravy převzetí zastoupení, sepsání a podání žaloby, jednání u soudu, případně i sepsání předžalobní výzvy.

„Bohužel prakticky všichni advokáti doplácejí na výrazně nepoctivou praxi velmi malé části advokátů, kteří si ze skupování pohledávek udělali úžasný byznys,“ řekl LN ke snížení advokátního tarifu Tomáš Lichovník, soudce Ústavního soudu a bývalý prezident Soudcovské unie ČR. Na otázku, zda na nové podobě tarifu jsou biti zejména poctiví advokáti, odpověděl stručně: „Jsou.“ Sociální opatření Ministerstvo spravedlnosti novelu vyhlášky prezentuje jako krok k regulaci obchodů s pohledávkami na úkor sociálně slabých občanů. „Takové omezení výše náhrady odměny advokáta jsme prosadili v reakci na současnou situaci, kdy zejména v případě soudních řízení o nízké částky dochází k postupování pohledávek a jejich vymáhání nikoli pro pohledávku samotnou, ale pro částku přiznávanou jako náhradu nákladů řízení. Taková jednání považujeme za společensky nepřijatelná, protože v jejich důsledku dochází nejen k dalšímu zadlužování osob, ale i k zahlcování soudní soustavy,“ uvedla v prohlášení ministryně Helena Válková.

S pozitivním sociálním dopadem novely tarifu nesouhlasí vedení advokátní komory. „Je nepochopitelné, proč se má takto vymezená nespravedlnost (spočívající v nepřiměřenosti výše přísudku vůči vymáhané pohledávce) obrátit navrhovanou změnou advokátního tarifu proti věřitelům, kteří prodlení dlužníka nezavinili, a nezavinili ani jeho případnou neschopnost splatit dluh,“ řekl LN Vychopeň.

A dodal: „Stát nám novou vyhláškou říká, že spory do 50 tisíc jsou nepodstatné.“

Podle předsedy ČAK na novou vyhlášku doplatí věřitelé, kteří své pohledávky vymáhají takzvanými formulářovými žalobami: „Advokáti s nimi budou nadále pracovat jen za smluvní odměny. Věřitel, který ve sporu uspěl, jim bude muset rozdíl mezi smluvenou a přiznanou odměnu doplatit.“

Vyhlášku někteří advokáti dokonce kritizují pro údajnou protiústavnost. Zakládá prý nerovnováhu mezi právy účastníků soudního řízení ve sporech do 50 tisíc korun. „Myslím si, že novela je protiústavní,“ řekl předseda ČAK Vychopeň s tím, že je ve hře ústavní stížnost několika nespokojených advokátů. Ministerstvo spravedlnosti si možnou protiústavnost novely nepřipouští, jak řekla Českému rozhlasu mluvčí resortu Kateřina Hrochová (Kramer, J. Odzvoní byznysu s pohledávkami? {citováno 7. 7. 2014}. Dostupný z http://www.cak.cz/scripts/detail.php?id=13182).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»