Provozuje:
Juris Real Estate

Olomoucká právnická fakulta slaví 30 let.

Zakládá tradici výročních přednášek.

Olomoucká právnická fakulta slaví 30 let.

autor. JURIS REAL, Advokátní deník

Zakládá tradici výročních přednášek.

Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci letos slaví třicáté výročí od svého obnovení. Její moderní historie se započala psát v roce 1991, kdy vznikla jako první porevoluční právnická fakulta v tehdejším Československu.

Fakulta při této příležitosti založila tradici výročních přednášek svých absolventů.

První z nich se ujal, 4. února 2021, docent JUDr. Michal Bartoň, Ph.D. z katedry ústavního práva, nese název Křižovatky a zákruty svobody projevu. Vzhledem k nepříznivé epidemické situaci ji pronese on-line a vysílána bude živě.

„Na tento rok máme naplánovaných hned několik aktivit, kterými chceme připomenout 30 let obnovení fakulty. Výroční přednáška je jednou z nich. Byli bychom rádi, kdyby se z výročních přednášek stala naše nová tradice,“ uvedl děkan fakulty doc. JUDr. Václav Stehlík, LL.M., Ph.D.

Slavnostní přednáška by se měla konat vždy jednou ročně, ideálně na přelomu ledna a února. Připomínala by tak 23. leden 1991, kdy Akademický senát UP rozhodl o obnovení práv.

Určena má být především univerzitní akademické obci, ale i širší veřejnosti. K jejímu pronesení by fakulta chtěla oslovovat své významné a zajímavé absolventy z akademické sféry i z praxe, uvedla mluvčí fakulty Eva Hrudníková na stránkách www.pf.upol.cz.

Výročí si bude fakulta připomínat během celého roku různými aktivitami. Na konci ledna např. vyšlo speciální vzpomínkové vydání fakultního e-zpravodaje, v září, kdy uplyne 30 let od zahájení výuky na obnovené fakultě, má být spuštěna speciální webová stránka k výročí.

Historie studia práv má na olomoucké univerzitě dlouhou tradici. Právo se na olomoucké univerzitě vyučovalo již od roku 1679. Právnická fakulta byla poprvé zřízena (jako direktoriát právnického studia na olomouckém lyceu) v roce 1778, jako plnohodnotná fakulta obnovené univerzity pak v roce 1833. V 50. letech 19. století však byla zrušena, v květnu 1860 císař František Josef I. zrušil svým dekretem celou olomouckou univerzitu. Obnovit se ji podařilo až v roce 1946.

Zákonem byly tehdy ustaveny čtyři fakulty: bohoslovecká, právnická, lékařská a filozofická. Právnická fakulta však své první studenty přijala až po sametové revoluci.

Její sídlo bylo symbolicky zřízeno v budovách bývalého Okresního výboru KSČ. Tam sídlí dodnes. Fakulta má nyní zhruba 1 660 studentů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»