Provozuje:
Juris Real Estate

Omezení maloobchodu bez adekvátních náhrad není možné.

Aktuální omezení maloobchodu je podle realitně-poradenské společnosti CBRE, která mj. spravuje obchodní centra (OC), bez adekvátních kompenzací neudržitelné.

Omezení maloobchodu bez adekvátních náhrad není možné.

autor. JURIS REAL, ČTK

Aktuální omezení maloobchodu je podle realitně-poradenské společnosti CBRE, která mj. spravuje obchodní centra (OC), bez adekvátních kompenzací neudržitelné.

Pokud je naděje, že po vyhlášeném třítýdenním tvrdším režimu budou obchody otevřené a za první čtvrt rok jim stát v dostatečné míře nahradí náklady, je tu možnost, že významná část prodejců dokáže ještě toto období překlenout.

ČTK to řekl vedoucí oddělení retail sektoru a správy obchodních center z CBRE Tomáš Míček.

Obchodníci jsou si podle Míčka vědomi, že se pandemie enormně šíří a objevují se nové mutace koronaviru. Přesto ze stávající situace začínají být zoufalí a hrozí otevřením svých prodejen navzdory vydaným opatřením.

Retailová asociace ve čtvrtek poslala ministrovi průmyslu a obchodu Karlu Havlíčkovi (za ANO) otevřený dopis, ve kterém ho vyzývá k uvolnění maloobchodu, nebo poskytnutí spravedlivých kompenzací. Žádá o úhradu nájemného, pokračování v náhradách mzdových nákladů a příspěvků na další náklady.

Havlíček v pátek večer uvedl, že podnikatelé zasažení v souvislosti s protiepidemickými opatřeními budou moci čerpat zpětně od února pomoc z programu na podporu zaměstnanosti Antivirus, živnostníci budou mít nárok na 1 000 korun na den z kompenzačního bonusu.

Dále se chystá podpora 500 korun na zaměstnance a den pro provozy, které zaznamenaly propad tržeb o 50 procent. O limitu se podle Havlíčka ještě diskutuje. Dále ministerstvo průmyslu a obchodu s profesními svazy chystá program postavený na rozdílu mezi náklady a výnosy.

Obchodníci i podnikatelské svazy přesto dlouhodobě upozorňují, že prodejny nejsou z hlediska šíření nákazy rizikovými místy. Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu jejich provozovatelé do zajištění bezpečnostních a hygienických pravidel od počátku pandemie investovali přes sedm miliard korun.

Nově musejí mít zákazníci i personál v obchodech zakryté dýchací cesty respirátorem.

"Zákazníkům, kteří nemají respirátor, při návštěvě OC nabízíme respirátory zdarma. Také ve většině našich centrech instalujeme stanoviště na antigenní testování na covid-19 a jsme připraveni zavést další potřebná opatření, pokud to bude nutné," doplnil Míček.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»