Provozuje:
Juris Real Estate

Omezení stoprocentních hypoték ČNB by mohlo pomoci i stavební spořitelnám.

Banka bank se nechala slyšet, že pravděpodobně omezí poskytování stoprocentních hypoték bankami. To by znamenalo, že lidé si bez vlastních úspor nemovitost na hypotéku nepořídí.

Omezení stoprocentních hypoték ČNB by mohlo pomoci i stavební spořitelnám.

autor. JURIS REAL

Banka bank se nechala slyšet, že pravděpodobně omezí poskytování stoprocentních hypoték bankami. To by znamenalo, že lidé si bez vlastních úspor nemovitost na hypotéku nepořídí.

Jenže také by mohli zkombinovat třeba osmdesátiprocentní hypotéku a úvěr ze stavebního spoření.

Zájem o stavební spoření by se tedy pravděpodobně zvýšil. Zeptali jsme se stavebních spořitelen, jak takovou možnost pohlížejí.

Banky i stavební spořitelny se shodují, že zájem o stoprocentní hypotéky není tak vysoký. Banky většinou totiž v takových případech poskytují hypotéky s vyššími úrokovými sazbami, než je tomu u hypoték s nižší hodnotou zástavy nemovitosti. „Zmiňovaná úprava dosud nebyla schválená, proto odhadovat budoucí vývoj jsou zatím pouze spekulace. Ale z mého pohledu by takové opatření mělo dva možné efekty. Je možné, že se až tolik nezmění. Už dnes si řada klientů bere hypotéku s LTV 85 % a zbylých 15 % financuje spotřebitelským úvěrem ze stavebního spoření, protože je to pro ně výhodnější, než si brát na 100 % částky hypotéku. Na druhé straně je však možné, že určitá výhoda to pro úvěry ze stavebního spoření skutečně bude. Současně je ale potřeba počítat i s tím, že se všechny stavební spořitelny budou chovat maximálně obezřetně a zohledňovat i možná rizika návratnosti takto poskytnutých úvěrů,“ uvedl pro server Hypoindex.cz Karel Pavlík, produktový ředitel Raiffeisen stavební spořitelny. Ostatní stavební spořitelny to vidí podobně. Pokud bude zájem o úvěry ze stavebního spoření stoupat, tak prý jen mírně. Stavební spořitelny se přeci jen obávají nějakého hodně pozitivního výhledu, protože nikdo neví, co bude a kdy k omezení stoprocentních hypoték dojde.

„Kombinace hypotéčního úvěru s úvěrem od stavební spořitelny je i v současné době jedním z běžných způsobů financování bydlení. Již nyní mají hypoteční banky přísná pravidla pro 100% financování, případně u těchto úvěrů značně navyšují úrokovou sazbu. Pokud ke změnám dojde, počítáme s mírným navýšením prodeje produktů stavební spořitelny. Neočekáváme však, že by kombinace úvěru stavebního spoření s hypotečními úvěry byla i v nových podmínkách hlavním zdrojem financování a nebudeme na to směřovat ani naše marketingové kampaně,“ dodal Marek Pšeničný z tiskového centra FSČS.

To, že hypoteční banky v rámci finanční skupiny nabízejí svým klientům i úvěr ze stavebního spoření není žádná novinka. Sesterská provázanost komerčních bank a stavebních spořitelen je v České republice celkem veliká. „Díky velmi úzké spolupráci hypoteční banky a stavební spořitelny v rámci finanční skupiny Wüstenrot a společné síti finančních poradců jsme vždy klientům doporučovali kombinované financování, buď formou stavebního spoření a hypotéky nebo úvěru od stavební spořitelny a hypotéky. Dokonce v době, kdy Wüstenrot hypoteční banka ještě nenabízela 100% hypotéku jako samostatný produkt, jsme 100 % financování nemovitosti umožňovali kombinovaným produktem (hypotéka + úvěr od stavební spořitelny),“ sdělila Helena Dušková, tisková mluvčí Wüstenrot. Podle ní také zájem o 100% hypotéky v posledních letech klesl. Podíl hypoték přesahující 85 % LTV činí v současné době jen cca 8 % ze všech hypotečních úvěrů uzavřených u Wüstenrotu. Omezení stoprocentních hypoték by tedy stavebním spořitelnám mohlo pomoci. Zvlášť, když v poslední době zájem o úvěry ze stavebního spoření klesá. Ke konci srpna stavební spořitelny poskytly úvěry za 26,4 miliardy korun, meziročně o 13 procent méně. Menší zájem o úvěry ze stavebního spoření zaznamenalo všech pět stavebních spořitelen u nás.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

Všechny články a aktuality »»