Provozuje:
Juris Real Estate

Orná půda v ČR stále zdražuje.

Ročně je to asi o deset až 15 procent. Pro rodinné farmy je tak v posledních letech její koupě hůře dostupná. ČTK to na zemědělských veletrzích v Brně uvedl předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík.

Orná půda v ČR stále zdražuje.

autor. JURIS REAL

Ročně je to asi o deset až 15 procent. Pro rodinné farmy je tak v posledních letech její koupě hůře dostupná. ČTK to na zemědělských veletrzích v Brně uvedl předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík.

Od vstupu ČR do Evropské unie v roce 2004 půda zdražila skoro o sto procent. Dnes stojí metr čtvereční od devíti do 20 korun podle úrodnosti a lokality. "Půda je jednou z nejvíce rostoucích akvizic," uvedl Stehlík.

Malí zemědělci mají podle něj o vlastní půdu značný zájem. V posledních letech obhospodařují kolem 60 procent orné půdy. Zbytek mají v držení akciové společnosti a zemědělská družstva. Menší vlastníci přitom spíše posilují na úkor právnických osob. Podle Stehlíka se také vzhledem ke konjunktuře posledních let podařilo vyřešit v oboru problém s neochotou mladší generace podnikat v zemědělství.

Kolem 70 až 80 procent půdy mají ale zemědělci pronajaté. Cena za pronájmy však v posledních letech roste. Nyní proto mají velký zájem půdu kupovat. "Za pět šest let už tady ta možnost být nemusí. Půda se stala nástrojem konkurenčního boje mezi zemědělci," uvedl Stehlík.

Asociace se chce letos více věnovat vodě v zemědělském hospodaření, také v souvislosti se suchem, které ČR zasáhlo loni.

Podle Stehlíka nejde o nové téma, ale kvůli velkým suchům na něj začalo slyšet více lidí včetně vlády.

"Je velký prostor ve způsobu obdělávání půdy," uvedl Stehlík. Zmínil přitom přínos rodinných farem, které podle něj hospodaří s půdní vláhou lépe než velké firmy. Stehlík se domnívá, že stát by měl podpořit obnovování rybníků a mokřadů. Sedláci k tomu mají podle něj sami o sobě motivaci. Zmínil například jižní Moravu, kde bylo v minulosti velké množství rybníků, podobně jako v jižních Čechách. Velkoprodukce cukrové řepy to ale v 19. století změnila. Podle Stehlíka by malým sedlákům pomohla podpora státu prostřednictvím dlouhodobých úvěrů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»