Provozuje:
Juris Real Estate

Ostrava připravuje strategický plán rozvoje města.

Zapojí i laickou veřejnost.

Ostrava připravuje strategický plán rozvoje města.

autor. JURIS REAL

Zapojí i laickou veřejnost.

Ostrava začala s přípravou nového strategického plánu rozvoje města pro roky 2017 až 2023. Město chce do jeho tvorby v širší míře než dosud zapojit laickou veřejnost, spolupracovat však chce i s osobnostmi Ostravy či odborníky, městskými obvody nebo organizacemi.

Při vzniku plánu se také hodlá inspirovat zkušenostmi z jiných velkých měst, a to i v zahraničí. Novinářům to řekl David Sventek, který se na tvorbě plánu podílí.

"Strategický plán je představa města, do čeho se má pustit, jak se má rozvíjet v dalších letech. Město si musí ve spolupráci s lidmi z města říct, jestli bude více investovat a rozvíjet třeba dopravní infrastrukturu, nebo bude investovat do školství či kulturních, sportovních zařízení. To jsou věci, které nevznikají náhodou, jsou většinou plánované," uvedl Sventek. Právě k zodpovězení otázky, jak se chce město profilovat, podle něj slouží strategický plán. Město by ho kompletně chtělo mít připravený na konci letošního roku. Analytická část, v níž se budou shromažďovat i postřehy a názory obyvatel, by měla být hotová v dubnu.

Už nyní město spustilo webové stránky www.fajnova.cz, kde se lidé k budoucímu směřování Ostravy mohou vyjádřit v dotazníku. Magistrát chce s lidmi komunikovat například i přes sociální sítě. "Ještě před prázdninami chceme rozběhnout takzvanou návrhovou část, začneme se potkávat nad tím, co nám lidé říkají, co to pro nás znamená a do čeho se budeme pouštět," řekl Sventek. Podle něj město musí reagovat na řadu faktů, jako je například odchod hlavně mladých lidí a s ním spojené stárnutí obyvatelstva. To patří k nejviditelnějším problémům města, v němž dnes žije už méně než 300.000 obyvatel. "Na to všechno se musí město připravit, a to jak infrastrukturu, tak služby, které budou pro tu cílovou skupinu, která žije ve městě," doplnil Sventek.

Předchozí strategický plán platil pro roky 2009 až 2015. "Skončilo nám loňským rokem jedno strategické období a jsme na začátku nového. Jde nám o to vytvořit základní plánovací dokument, podle kterého by se město chovalo a investovalo," řekl primátor Tomáš Macura (ANO).

Připomněl, že v Ostravě od roku 2007 vznikly prací různých subjektů projekty za zhruba 35 miliard korun, z nichž převážná část dostala peníze z Evropské unie nebo od státu. Dotace činily asi 21 miliard korun.

"Pokud jde o ty takzvaně městské projekty, tak bylo investováno nějakých 12 miliard korun a na ty město získalo necelých deset miliard korun dotací," uvedl Macura.

Z projektů, které nepřipravilo město, primátor připomněl proměnu Dolní oblasti Vítkovice, z městských projektů pak rozsáhlou renovaci městského stadionu. Macura očekává, že navzdory menšímu objemu dotačních peněz by se v Ostravě v následujících letech mohlo jen do městských projektů investovat zhruba osm až deset miliard korun.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»