Provozuje:
Juris Real Estate

Otáčivé hlediště zůstane v barokní zahradě českokrumlovského zámku.

Komise, jež se budoucností točny zabývá, přijala návrh ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), aby v zahradě zařízení zůstalo i nadále. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva Martha Häckl.

Otáčivé hlediště zůstane v barokní zahradě českokrumlovského zámku.

autor. JURIS REAL (s využitím ČTK)

Komise, jež se budoucností točny zabývá, přijala návrh ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), aby v zahradě zařízení zůstalo i nadále. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva Martha Häckl.

Točna v zahradě léta vadila památkářům, podle nichž by její další existence v původním místě mohla ohrozit setrvání zápisu Krumlova v seznamu UNESCO. Starosta Krumlova a šéf Jihočeského divadla jsou rozhodnutím Staňka překvapeni. Ministr má v Paříži jednat se zástupci UNESCO a dnešní rozhodnutí komise jim předloží. Spor o setrvání či přesunutí točny se řeší léta. Ještě před půl rokem Staňkův předchůdce Ilja Šmíd (za ANO) uvažoval o variantě, že by se hlediště přesunulo ze zahrady do areálu bývalého zahradnictví. Premiér Andrej Babiš (ANO) ale uvedl, že by točna měla zůstat v zahradě.

"Jsem trošku překvapen rozhodnutím pana ministra, protože předposlední jednání bylo o prodloužení části zahrady," sdělil ČTK starosta Českého Krumlova Dalibor Carda (SNK-Město pro všechny). "Zastavili jsme změnu územního plánu, začali jsme řešit prodloužení zahrady ... Jsme připraveni reagovat na požadavek komise, když pan ministr vyřídí v Paříži, že tohle, tohle i tohle je v pořádku," konstatoval a připomněl tak další varianty, které se kvůli točně zvažovaly. "Je to politické rozhodnutí, které nechávám bez komentáře," řekl ČTK ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek. Loni několikrát uvedl, že dává přednost variantě, kdy by se hlediště přesunulo do takzvaného divadelního traktu v bývalém zahradnictví. Zámecká zahrada by se o tento dnes nevyužívaný prostor rozšířila; tuto variantu upřednostňovala i Česká komora architektů. "Je to varianta, která by jednou provždy vyřešila spor mezi památkáři a Jihočeským divadlem," řekl v červnu 2018 Průdek.

Náměstek hejtmanky Pavel Hroch (Jihočeši 2012) dnes uvedl, že kraj i město České Budějovice potvrdily postoj, že má být hlediště zachováno tam, kde je. Z pracovní skupiny vyplynulo, že město se hlásí k dalšímu pokračování a po jednání pana ministra v Paříži by mělo zahájit přípravné práce k architektonické soutěži o budoucí podobě hlediště, sdělil ČTK. "Jsem velmi rád, že jsme se s komisí shodli v pohledu na další budoucnost unikátního otáčivého hlediště. V tomto duchu nyní bude zadána soutěž architektonického řešení včetně zázemí pro diváky. Věřím, že už bude konec všem dohadům a spekulacím," řekl Staněk.

V ministerské komisi jsou kromě zástupců tohoto úřadu ještě reprezentanti měst České Budějovice a Český Krumlov, Národního památkového ústavu (NPÚ) a Jihočeského divadla. Komise také doporučila, aby NPÚ jako správce zámeckého areálu na základě žádosti Českých Budějovic prodloužil dobu nájmu pozemků a nebytových prostor nezbytných pro provoz divadelních představení na otáčivém hledišti do roku 2025. Otáčivé hlediště od jeho vzniku v roce 1958 provozuje Jihočeské divadlo, které zřizují Budějovice. V roce 1960 prošlo hlediště první velkou rekonstrukcí, kdy se zároveň jeho kapacita zvýšila na 550 míst a dřívější pohánění lidskou silou nahradily elektromotory. Dnešní podobu hlediště získalo během rekonstrukce v letech 1989 až 1993, která dále zvýšila jeho kapacitu na současných 644 míst. Hledištěm prošlo za dobu jeho existence přes dva miliony diváků. Zámek Český Krumlov je od začátku 90. let i se svými barokními zahradami zapsaný na seznam UNESCO. Od doby zápisu má ale UNESCO výhrady k točně. V noci poskytuje divákům jedinečné divadelní zážitky, ve dne, kdy je rozměrná stavba vidět, však v zahradě podle památkářů či některých architektů příliš zasahuje do její historické podoby. Často zaznívá, že UNESCO hrozí při neodstranění točny vyškrtnutím Krumlova ze seznamu světového dědictví. Jeho stanoviska mají však především charakter doporučení.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»