Provozuje:
Juris Real Estate

PS asi rozšíří seznam věcí, které soudní exekutor nesmí zabavit.

Sněmovna možná rozšíří a zpřesní seznam věcí, které by exekutor nemohl dlužníkovi doma zabavit. Omezí asi taky úhradu dluhů nuceným prodejem nemovitostí. Úpravy podpořil s některými změnami ústavně-právní výbor.

PS asi rozšíří seznam věcí, které soudní exekutor nesmí zabavit.

autor. JURIS REAL

Sněmovna možná rozšíří a zpřesní seznam věcí, které by exekutor nemohl dlužníkovi doma zabavit. Omezí asi taky úhradu dluhů nuceným prodejem nemovitostí. Úpravy podpořil s některými změnami ústavně-právní výbor.

Z původní předlohy poslanců ČSSD v čele s předsedou výboru Jeronýmem Tejcem například vypadne ustanovení, podle kterého by byly z exekuce vyloučeny věci se zjevně nižší než tisícikorunovou hodnotou. Členové výboru taky navrhli snížit z původně navrhovaných 50.000 korun na 30.000 korun hranici výše pohledávek, do níž nebude možné uhradit je až na výjimky nuceným prodejem nemovitosti v níž má dlužník trvalý pobyt. K vyrovnání dluhu by také nesmělo sloužit penzijní připojištění. Do právní normy se dostanou i některé návrhy ministerstva spravedlnosti. Měl by se mimo jiné stanovit postup exekuce, kdy exekutor bude muset nejprve obstavit účet dlužníka a nucený prodej nemovitosti bude až na posledním místě. Pořadí kroků bude moci změnit jen se souhlasem dlužníka. Z exekucí v bytech se bude podle předlohy povinně pořizovat obrazový a zvukový záznam.

Zatímco nyní exekutoři nesmějí zajistit například běžné oděvní součásti a obvyklé vybavení domácnosti, novela by jasně stanovila, že za vybavení se pokládá postel, stůl, židle, kuchyňská linka, kuchyňské nářadí a nádobí, lednička, sporák, vařič, pračka, vytápěcí těleso, palivo a ložní prádlo, pokud jejich hodnota zjevně nepřesahuje cenu obvyklého vybavení. Exekutor by taky nově nesměl zabavit studijní a náboženskou literaturu a dětské hračky. Ke snubním prstenům a podobným předmětům by norma výslovně přidala písemností osobní povahy a obrazové a zvukové záznamy, které se týkají dlužníka nebo jeho rodiny.

Prodej nemovitosti by mohli exekutoři nařídit kvůli pohledávkám na výživném a náhradě újmy na zdraví nebo újmy způsobené úmyslnými trestnými činy.

Výbor prakticky spojil dohromady s úpravami dvě poslanecké předlohy a do výsledného znění připojil i další návrhy. Předlohu nepodpořili zástupci opozičních TOP 09 a Starostů a ODS. Exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se obává toho, že věřitelé by mohli začít vymáhat nízké pohledávky nelegálně, například, jak uvedl, pěstním právem. "Pouštíme se na tenký led trestního práva," uvedl. Výhrady k některým částem novely měl taky prezident Exekutorské komory David Koncz. Exekuční řízení se stane podle něho složitějším. V případě pořizování záznamů z exekucí věcí se Koncz obává rizika napadání vykonavatelů, když dlužníci nebudou s natáčením souhlasit.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»