Provozuje:
Juris Real Estate

PS neodmítla vládní snahu o úpravy občanského zákoníku.

Sněmovna navzdory kritice neodmítla vládní novelu občanského zákoníku, která má mimo jiné snížit na polovinu maximální kauci nájemného. Nevyhověla ale přání ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (za ANO), aby změny schválila už do léta.

PS neodmítla vládní snahu o úpravy občanského zákoníku.

autor. JURIS REAL

Sněmovna navzdory kritice neodmítla vládní novelu občanského zákoníku, která má mimo jiné snížit na polovinu maximální kauci nájemného. Nevyhověla ale přání ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (za ANO), aby změny schválila už do léta.

Novelu tak nyní projedná sněmovní ústavně právní výbor, bude na to mít standardní dva měsíce.

Ministerstvo spravedlnosti původně plánovalo rozsáhlejší novelizaci, která však narazila na odpor odborné veřejnosti. Navrhované změny se tak dotýkají jen několika oblastí, které požadovaly ministerstva, odborové svazy nebo profesní komory, například práce mladistvých, omezení svéprávnosti nebo pitev.

Novela tak má mimo jiné opět povolit, aby si lidé nad 15 let, kteří dosud neskončili povinnou školní docházku, mohli sjednat práci.

Kvůli přetížení soudů má také prodloužit ze tří na pět let lhůtu, v níž musí soud přezkoumat důvody pro omezení svéprávnosti.

Vyjasnit by se měly i případy patologicko-anatomických pitev, jejichž provádění může podle některých výkladů současná právní úprava bránit.

Kvůli zjednodušení fungování obchodních korporací nově v některých případech postačí plná moc s úředně ověřeným podpisem namísto doposud vyžadované plné moci ve formě veřejné listiny.

Norma rovněž zavádí veřejnou evidenci svěřenských fondů rejstříkovými soudy, aby se předešlo jejich zneužívání k praní špinavých peněz.

V současnosti platí povinnost registrovat svěřenský fond na finančním úřadě. Podle informací ministra však není bezvýhradně plněna je možné fondy zneužít k ukrývání majetku.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»