Provozuje:
Juris Real Estate

Pakliže bude dál sucho, může to ohrozit zásobování Brna pitnou vodou.

V Brněnské vodárenské soustavě existuje reálné riziko ohrožení zásobování pitnou vodou v případě, že bude pokračovat sucho, které počalo rokem 2015 a pokračovalo dosud nejkritičtějším rokem 2018.

Pakliže bude dál sucho, může to ohrozit zásobování Brna pitnou vodou.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

V Brněnské vodárenské soustavě existuje reálné riziko ohrožení zásobování pitnou vodou v případě, že bude pokračovat sucho, které počalo rokem 2015 a pokračovalo dosud nejkritičtějším rokem 2018.

Brněnské vodárny a kanalizace proto na základě nepříznivé situace a pesimistického výhledu loni na podzim nastartovaly adaptační program.

Jeho součástí je řada projektů, které mají zajistit zásobování pitnou vodou. Toto zjištění vyplývá z výroční zprávy ve Sbírce listin.

Brněnská vodárenská soustava, jejíž součástí je Brno, řada obcí a měst na Brněnsku a také obce pod Vírskou nádrží, potřebuje ročně zhruba 30 milionů metrů krychlových pitné vody a spotřeba každoročně mírně roste.

Každou vteřinu tak jde o 950 litrů vody. Klíčový je pro Brno zdroj podzemní vody v prameništi Březová nad Svitavou. Jeho vydatnost v poslední době klesá natolik, že nelze zabezpečit dostatek pitné vody bez kombinace s povrchovými zdroji.

Loni byla průměrná využitelnost 830 litrů za vteřinu a pro letošek byl plán 770 litrů. Postižená je však vzhledem ke srážkovému deficitu i Vírská nádrž.

V Březové byly loni hladiny v obou jímaných horizontech na historických minimech a Vír na tom byl nejhůř loni v listopadu, kdy byla hladina přehrady o mnoho metrů pod normální výškou. Kvůli tomu pak hrozí i zhoršení kvality vody. Pesimistický výhled na Víru spravila na srážky bohatá zima.

Prioritou pro adaptaci na suché období je zlepšení zasakovacích podmínek prameniště v Březové, poněvadž jímaná voda pochází prakticky jen z dešťových srážek.

Součástí adaptace jsou dílčí projekty, které mají zajistit pokrytí všech poskytovaných služeb včetně příprav řešení pro případ, kdy by nebylo možné zajistit dostatečné dodávky pitné vody.

Vodárnám se mj. daří dlouhodobě snižovat také ztráty na vodovodní síti, jejich podíl činil na vyrobené vodě loni jen mírně přes devět procent. Dlouhodobě toto číslo snižují a patří k nejnižším v republice.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»