Provozuje:
Juris Real Estate

Palestinec našel při sázení olivovníku dobře zachovalou mozaiku.

Palestinec z Pásma Gazy našel při sázení olivovníku velmi zachovalou mozaiku pocházející z období 5. až 7. století. O významném nálezu informovalo ministerstvo památek v Pásmu Gazy, jemuž vládne radikální Hamás.

Palestinec našel při sázení olivovníku dobře zachovalou mozaiku.

autor. JURIS REAL, ČTK

Palestinec z Pásma Gazy našel při sázení olivovníku velmi zachovalou mozaiku pocházející z období 5. až 7. století. O významném nálezu informovalo ministerstvo památek v Pásmu Gazy, jemuž vládne radikální Hamás.

Pozůstatky podlahy vykládané drobnými kachlíky byly na pozemcích tábora Búrajdž, zhruba kilometr od izraelské hranice, píše izraelský deník Haarec.

Místní muž se vydal před několika měsíci zasadit olivovník a rýčem narazil na tvrdý předmět. Pokračoval v kopání se synem a po třech měsících odkryli mozaiku. Podle archeologů jde o dosud nejvýznamnější nález v Pásmu Gazy. "Z hlediska bohatosti námětu a složitosti vzoru je to nejúžasnější mozaiková podlaha, jaká byla kdy v Gaze nalezena," sdělil René Elter z francouzské školy biblického a archeologické výzkumu, která působí v Jeruzalému.

Na fotografiích je vidět dobře zachovalé ptačí motivy. Některé části jsou poškozeny pravděpodobně kořeny olivovníků, které na místě rostly v minulosti.

Nálezce mozaiku přikryl a nechtěl, aby se zveřejnilo jeho jméno, dokud nebude objev oficiálně představen veřejnosti. V rozhovoru s agenturou AP přiznal, že doufá ve finanční odměnu.

Podle Haarecu nález poukázal na složitou situaci vykopávek v hustě obydleném Pásmu Gazy, poznamenaném konfliktem s Izraelem.

Památky jsou tam v ohrožení jednak kvůli finanční situaci vlády, jednak kvůli nedostatku podrobných znalostí a povědomí o možných památkách.

V některých případech úřady ničení památek podporují. Haarec píše, že v roce 2017 lidé z Hamásu zničili velkou část zbytků města Tall as-Sakan z doby bronzové, aby získali pozemky pro novou výstavbu. V době, kdy měl Pásmo Gazy pod kontrolou Izrael, zkonfiskovali Izraelci množství artefaktů. Podle Haarecu tím byl známý někdejší ministr obrany Moše Dajan.

Nynější Pásmo Gazy bývalo v minulosti důležitou křižovatkou obchodních tras spojujících Levantu s Afrikou a Asií. Je tam mnoho archeologických cenností z období dlouhého 5000 let - od doby bronzové a doby chalífátu, přes osmanskou říši po britský mandát ve 20. století.

Roku 1999 byly asi deset kilometrů jižně od města Gaza objeveny zbytky kláštera svatého Hilariona, který v těchto místech žil ve 4. století.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»