Provozuje:
Juris Real Estate

Pandemie ohrožuje drobné pěstitele zeleniny.

Přišli totiž o restaurace.

Pandemie ohrožuje drobné pěstitele zeleniny.

autor. JURIS REAL, ČTK

Přišli totiž o restaurace.

Pandemie koronaviru ohrožuje drobné pěstitele zeleniny, kteří značnou část svých výpěstků dodávali do restaurací či je prodávali prostřednictvím farmářských trhů.

Restaurace jsou od prosince zavřené a vládní nařízení zatím neumožňují ani pořádání trhů, takže farmáři mají na jaře vážné problémy s odbytem.

"U drobných pěstitelů a farem lze očekávat znatelný pokles pěstebních ploch, pokud se v dohledné době nezmírní epidemiologická opatření," řekl ČTK předseda předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka.

Větší pěstitelé napojení na obchodní řetězce podle Hanky hlásí podobné výměry polí se zeleninou jako loni.

"To ale neplatí pro drobné pěstitele a rodinné farmy. Pro ně je zásadní omezení gastronomického sektoru a nesmyslná uzávěra farmářských trhů," uvedl Hanka, podle kterého se drobní pěstitelé snaží najít nové prodejní kanály.

Zákazníkům nabízejí např. samosběr zeleniny na poli nebo výpěstky prodávají prostřednictvím rozvážkových služeb typu Rohlík.cz či Košík.cz, které nemají takové nároky na množství dodané zeleniny.

Už rok 2020 nebyl podle Hanky pro zelináře jednoduchý.

"Po loňském propadu cen a strmém nárůstu ceny práce budeme považovat za úspěch udržení pěstebních ploch na výměře 11.500 hektarů I to nás řadí na poslední příčku v produkci zeleniny na obyvatele v Evropě," upozornil Hanka. Na polích se zeleninou jsou už plném proudu jarní práce.

"Příjezd zahraničních pracovníků je plynulý, situaci komplikuje pouze nezbytná karanténa po příjezdu a nahodilé výskyty covid pozitivních. Věřím, že většinu jarních prací zvládneme včas a v potřebné kvalitě," sdělil Hanka.

Chléb se bude podle Hanky tzv. lámat až v sezoně s příchodem sklizňových prací a pravidelné sezonní špičky.

"Nejnáročnější jsou měsíce květen až září. To ale neplatí pro všechny zeleniny. Např. chřest nebo ředkvičky sklízíme už v dubnu. U dalších druhů, jako jsou například saláty či bylinky, panují obavy, zda se podaří produkci uplatnit za stávajících omezení gastronomického sektoru," konstatoval Hanka.

Tržní produkce zeleniny v ČR loni podle předběžných odhadů Českého statistického úřadu mírně klesla na 230.835 tun z 232.082 t v roce 2019. Loňská sklizeň zeleniny v České republice podle Hanky patřila k průměrným až slabě podprůměrným.

"Přes jarní koronavirové obavy z dostupnosti pracovní síly se vloni zelenina pěstovala na ploše o tři procenta vyšší než v roce 2019. Přesto v meziročním srovnání očekáváme mírný pokles celkové produkce," upozornil Hanka.

Z pohledu zemědělství je loňský rok sice označován za srážkově a teplotně příznivý, zelinářům ale podle Hanky přinesl významné rozdíly mezi jednotlivými lokalitami a také mezi druhy zeleniny. Zelenině neprospělo již suché jaro.

"Chladnější průběh léta se srážkami zpomalil vývoj a růst zeleniny a zapříčinil silný infekční tlak houbových chorob. Deštivý podzim negativně ovlivnil i kvalitu skladované produkce, své udělali i hraboši přemnožení v porostech kořenové zeleniny," uzavřel Hanka.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»