Provozuje:
Juris Real Estate

Pardubické muzeum otevře novou numismatickou expozici.

Východočeské muzeum v Pardubicích v úterý 14. prosince otevře novou numismatickou expozici s názvem Peníze si do hrobu nevezmeš.

Pardubické muzeum otevře novou numismatickou expozici.

autor. JURIS REAL, ČTK

Východočeské muzeum v Pardubicích v úterý 14. prosince otevře novou numismatickou expozici s názvem Peníze si do hrobu nevezmeš.

Věnuje se tradici české měny, představuje kabinet mincí a medailí Zdeňka Kolářského, dále denárový poklad z 10. stol. a dějiny dolaru.

Titul expozice odkazuje na pomíjivost hmotných statků a hledání trvalých hodnot. Inspirací k pojmenování byla scéna s lichvářem, který se marně snaží uchránit své peníze před přicházející smrtí. Je součástí dřevořezného cyklu, který vytvořil v první polovině 16. století Hans Holbein mladší. Expozice je umístěná ve sklepení severního křídla pardubického zámku. Návštěvník do ní vstoupí po příkřejším schodišti, na stěně ho uvítá kostlivec. Následuje Tisíciletá tradice české měny, kterou spojuje postava svatého Václava. Je symbolem české státnosti, od raného středověku se objevoval na mincích, je i na současné dvacetikoruně.

Mince i bankovky jsou reprezentativním výběrem. Prvorepubliková stokoruna s Masarykem v některých katolických kruzích budila pohoršení, protože je na ní nahá žena a nahé dítě. "Na bankovce to bylo vnímáno jako věc nepatřičná," prohlásil historik a autor scénáře výstavy Petr Vorel. Na podobě bankovek je patrné politické klima. Za protektorátu musela být stažena první verze padesátikoruny, protože se okupantům zdála žena s čapkou příliš vzpurná. Nahradila ji děvče s šátkem, které nemá tak zarputilý výraz. Po roce 1948 zmizel s padesátikoruny Milan Rastislav Štefánik, místo něj tam pak byl horník, doplnil Vorel.

Návštěvníci se také seznámí s akademickým sochařem Zdeňkem Kolářským, expozice prezentuje jeho medailérskou a mincovní tvorbu. Jádro expozice pak tvoří trezorová místnost, ve které je denárový poklad, početný depot stříbrných denárů z počátků české státnosti, náhodně nalezený u Chýště na Pardubicku. "V roce 2020 byl prohlášen za movitou kulturní památku České republiky," řekl vedoucí odborného úseku muzea Ladislav Nekvapil.

Poslední část výstavy tvoří dolarové měny, to znamená od českého tolaru raženého v Jáchymově od roku 1520 po současnost. Vysvětluje vývoj tolarových měn raně novověké Evropě i okolnosti přenosu původního jména tolar v 18. století na americký kontinent a následně do celého světa.

"Výstava má i směnný kurz všech dolarových měn světa, jak se vyvíjejí vůči americkému dolaru," sdělil Vorel. Bude pravidelně aktualizovaný, uzavřel.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»