Provozuje:
Juris Real Estate

Plánovaná železniční trať mezi Prahou a Brnem zničí 3 300 hektarů půdy.

Vadí zemědělcům.

Plánovaná železniční trať mezi Prahou a Brnem zničí 3 300 hektarů půdy.

autor. JURIS REAL, ČTK

Vadí zemědělcům.

Zemědělci chtějí jednat se státem o výstavbě vysokorychlostní trati mezi Prahou a Brnem. Koridor má zabrat přes 3 300 hektarů úrodné půdy, což vadí Zemědělskému svazu ČR.

Na tiskové konferenci to řekl předseda svazu Martin Pýcha. O koridoru chce jednat rovněž Agrární komora ČR. První setkání se zástupci ministerstva dopravy se již uskutečnila v uplynulých dnech, další by měla být na počátku května.

Podle svazu hrozí i to, že severní varianta koridoru ovlivní hydrologickou bilanci povodí řeky Vrchlice, které je zdrojem pitné vody pro 60.000 obyvatel Kutnohorska.

Stanovisko ministerstva dopravy ČTK shání.

Trať zasáhne pozemky několika stovek zemědělců, mj. i společnost PIAS Suchdol, která by měla ztratit 100 hektarů pozemků.

"Hovoří se o výstavbě vysokorychlostní trati, ale nás jako vlastníka dosud nikdo nekontaktoval a na našich pozemcích se už pohybují geodeti," dodal vedoucí rostlinné výroby firmy Jan Mikulka.

Podle jeho názoru plánovaná stavba zničí až 15 milionů tun ornice a Česká republika přijde o možnost, aby kolem tří milionů metrů krychlových vody bylo ročně vsakováno a zadržováno v přírodě. Centimetr ornice se pak vytváří zhruba sto let, upozornil.

Mikulka dodal, že státní orgány hovoří o tom, že plánovaný zábor půdy by měl činit zhruba 40 metrů na šířku. Ve skutečnosti se podle jeho mínění tento údaj týká pouze samotné trati, nezapočítává protihlukové stěny, dopravní stožáry a další.

Mikulka řekl, že problematická byla i jižní varianta trati. Možností by podle něj mohla být modernizace současných tratí.

Proti způsobu komunikace státu protestuje také Agrární komora ČR. "Stát se i z důvodu současné pandemie covidu-19 dostatečně nezapojil do rozhodování o budoucí trase trati dotčené obce a především vlastníka dotčených pozemků. To způsobilo rozčarování řady hospodářů, jimž se bez předchozího ohlášení v polích objevily geodetické čety, které začaly provádět zaměřování. Chápeme, že kvůli pandemii je komunikace náročnější než dříve, ale vzhledem k míře zásahu do hospodaření a krajiny považujeme zapojení všech aktérů do debaty v tomto případě za nezbytné," uvedla mluvčí komora Barbora Pánková.

Podle předsedy Pýchy v České republice stále mizí sedm hektarů zemědělské půdy každý den, jde hlavně o zastavování, v menší míře pak např. o zalesňování. Proti roku 1950 tak v ČR zmizela třetina orné půdy. Stát pak nemá vůbec žádnou představu, kolik půdy se má zastavit již podle schválených rozvojových plánů, dodal Pýcha.

Např. v okrese Benešov má jít o 14 procent zemědělské půdy, v Karviné pak o 29 procent ploch. Svaz bude apelovat na stát, aby tyto věci začal zjišťovat a vytvořil definice rezervních zemědělských oblastí, které nebudou zastavené z žádného důvodu. Jinak do budoucna nebudou moci zemědělci vyprodukovat dostatek potravin, uzavřel Pýcha.

Vlaky na vysokorychlostní železnici v ČR by podle odhadů mohlo v budoucnu využívat přes 130.000 cestujících denně. Stát si od vysokorychlostních tratí slibuje především výrazné zkrácení jízdní doby.

Rychlost jednotlivých úseků bude různá, některé by měly být nastaveny až na 320 km/h. Např. cesta mezi Prahou a Brnem by tak měla místo současných asi 2,5 hodin trvat kolem hodiny.

Podobně by měla zrychlit i cesta mezi Brnem a Ostravou, rychlejší cestu např. do Prahy rychlodráhy zajistí i z Pardubic, Hradce Králové nebo Ústí nad Labem.

Tratě navíc budou mít mezinárodní přesah, přes ČR by měly projíždět i rychlovlaky z Německa, Polska nebo Rakouska.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

KB první den vyplatila 582 věřitelům Sberbank CZ skrze pobočky 3,114 mld. Kč.

Drtivá většina zvolila osobní žádosti na pobočce před on-line žádostí, kde je nárok na celkovou výplatu do maximálně 100.000 korun. Více»

Komerční banka vyplácí pohledávky věřitelů Sberbank CZ.

První platba proběhla v 09:02 hod. Více»

Kvůli změně klimatu zřejmě nebude nádrž Švihov schopna pokrýt budoucí poptávku.

Kvůli klimatické změně nebude patrně největší česká vodárenská nádrž Švihov na Želivce schopna pokrýt budoucí poptávku po pitné vodě. Více»

Vláda ČR zahájí přípravu ploch v D. Lutyni pro příchod zahraničního investora.

Vláda zahájí přípravu ploch v Dolní Lutyni na Karvinsku pro příchod významného investora. Projekt by měl přinést nová pracovní místa, přispět k energetické bezpečnosti a zvýšit konkurenceschopnost ČR, oznámil po jednání kabinetu premiér Fiala. Více»

KB začne vyplácet pohledávky věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ.

Komerční banka dnes začne vyplácet pohledávky věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ prostřednictvím svých poboček a on-line. Výplata potrvá do 15. dubna 2024. Více»

Všechny články a aktuality »»