Provozuje:
Juris Real Estate

Platforem typu Airbnb se může dotknout několik legislativních změn.

Připravuje se několik legislativních návrhů, které by mohly napomoci řešit problémy spojené s platformami pro krátkodobé ubytování typu Airbnb.

Platforem typu Airbnb se může dotknout několik legislativních změn.

autor. JURIS REAL (Zdroj: Právní prostor)

Připravuje se několik legislativních návrhů, které by mohly napomoci řešit problémy spojené s platformami pro krátkodobé ubytování typu Airbnb.

Jde o novely občanského zákoníku a živnostenského zákona, připravovaný legislativní návrh hlavního města nebo vládní návrh na zavedení digitální daně.

Na panelové diskusi k tématu to uvedl Jan Vobořil z neziskové organizace Iuridicum Remedium. Obyvatelé centra hlavního města, magistrát a Praha 1 platformy dlouhodobě kritizují.

První změnu by podle Vobořila mohl přinést avizovaný pozměňovací návrh předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka, podle kterého by společenství vlastníků jednotek (SVJ) mohla ve stanovách krátkodobá ubytování zakázat.

To by mohlo pomoci obyvatelům, kteří ve svém domě tento typ ubytovacích služeb nechtějí. Problém však podle Vobořila může být s ústavní konformností. "Je otázka, jestli by to obstálo před Ústavním soudem," řekl.

Změnu by mohl přinést také další pozměňovací návrh, tentokrát k chystané novele živnostenského zákona. Poslanec Petr Dolínek (ČSSD) navrhuje, aby zákon pro ubytovací platformy stanovil povinnost zveřejňovat informace o ubytování, které zatím odmítají poskytnout a stát je k tomu nemůže donutit.

Návrh regulace připravuje rovněž hlavní město, měla by zavést nějakou formu časového omezení, např. počtu dnů v roce či období, kdy je možné byty pro krátkodobé ubytování využívat. Obce by podle představ města měly mít možnost si tyto parametry nastavit vyhláškou.

Kromě toho by se ubytovacích platforem měl dotknout také návrh sedmiprocentní digitální daně, který tento týden schválila vláda. Daň by v případě schválení vedle firem jako Facebook nebo Google postihla i Airbnb a další podobné společnosti.

Už teď je jisté, že budou muset platit poplatek z ubytovacích kapacit, který na základě schválené novely zákona od příštího roku sloučí dosavadní ubytovací a rekreační a lázeňský poplatek.

Hlavní město připravuje vyhlášku, kterou chce nastavit nový poplatek na maximálních 21 korun na osobu a den. Od roku 2021 budou moci obce částku zvýšit až na 50 korun.

Místostarosta Prahy 1 Pavel Nazarský (Piráti) uvedl, že soud rozhodl v případě, kdy provozovatel žaloval SVJ, které si do stanov uvedlo zákaz krátkodobého ubytování.

"Po dvou letech dnes padl výrok, byť nejnižší instance, že SVJ má právo a nárok to takto ve svých stanovách vymezit," řekl místostarosta.

Zakladatel iniciativy Snesitelné bydlení v centru Prahy Petr Městecký uvedl, že platformy jsou postižitelné i na základě současné legislativy, ale nikdo ji nevymáhá.

Negativní důsledky turistického ruchu v poslední době v metropoli vyvolávají diskuse. Zejména obyvatelé centra města si stěžují na noční hluk v ulicích i v domech, kde trvalé obyvatele nahrazují byty určené pro Airbnb a další podobné ubytovací služby.

Podle loňské analýzy městského Institutu plánování a rozvoje je tímto způsobem v nejužším centru Prahy pronajímána asi pětina bytů. Vedle Airbnb působí na trhu např. Flipkey, HomeAway, House Trip, Vacation Rentals nebo Vrbo.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»