Provozuje:
Juris Real Estate

Plošný zákaz služeb typu Airbnb není dle asociace nutný.

Plošný zákaz služeb krátkodobého pronájmu typu Airbnb není podle České asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí (ČAPUS) nutný a v současné době ekonomického poklesu ani žádoucí.

Plošný zákaz služeb typu Airbnb není dle asociace nutný.

autor. JURIS REAL, ČTK

Plošný zákaz služeb krátkodobého pronájmu typu Airbnb není podle České asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí (ČAPUS) nutný a v současné době ekonomického poklesu ani žádoucí.

Díky novému zákonu úřady získají od ubytovacích platforem detailní informace o ubytovatelích a jejich hostech a mají tak dostatečné nástroje na to, aby mohly vykonávat svou dohledovou činnost. ČTK to dnes sdělil předseda ČAPUS Matěj Koutný.

Výbor Prahy 1 vyzval ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (za ANO), aby ponechala v platnosti zákaz krátkodobého pronajímání bytů přes platformy typu Airbnb.

Radnice o tom ve středu informovala v tiskové zprávě. Zákaz platí v souvislosti s ochrannými opatřeními proti koronaviru.

Do bytů se podle městské části začali vracet klienti platforem a stálí obyvatelé mají obavu o zdraví. V Praze 1 přitom existuje nejvíce bytů využívaných pro krátkodobé ubytování.

ČAPUS podle Koutného respektuje vládní opatření proti šíření koronaviru. Dodržování zvýšených bezpečnostních a hygienických norem je připravena požadovat i po hostech.

"Rozumíme i obavě výboru Prahy 1, že by ze strany nepoctivých ubytovatelů nemuselo docházet k dodržování pravidel soužití a vládních nařízení. Tento problém se však už v době krizových opatření podařilo vyřešit na úrovni státu a není tak třeba dalších zákazů," konstatoval Koutný.

Podle novely zákona, kterou v dubnu kontrahoval prezident Miloš Zeman, budou provozovatelé digitálních ubytovacích platforem muset na vyžádání sdělit do 30 dnů obecnímu živnostenskému úřadu poskytovatele ubytování, počet uzavřených smluv o službě cestovního ruchu, celkovou cenu za tyto služby, ale i adresu bytu.

Živnostenské úřady budou moci údaje předávat dalším institucím, třeba hygienickým stanicím a cizinecké policii. Za porušení povinnosti poskytnout údaje bude podle novely hrozit zprostředkovatelským digitálním platformám až milionová pokuta. Rozhodnutí o sankci navíc bude moci živnostenský úřad zveřejnit.

"Není nutné a ani žádoucí v době jednoznačně se blížícího ekonomického poklesu ještě umocňovat tento efekt plošným zákazem podnikatelské činnosti, která přináší do státní i městské pokladny nemalé částky a to jak přímo formou ubytovacích poplatků, tak nepřímou formou vytvářením pracovních a obchodních příležitostí," sdělil dále Koutný.

Starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN) ČTK řekl, že městská část eviduje stížnosti obyvatelů domů, kde jsou známé byty využívané pro krátkodobé ubytování. Není podle něj přesně známo, co za klienty nyní byty využívá, podle hlášení sousedů by mohlo jít o cizojazyčné studenty.

Krátkodobé pronájmy v ČR využívají podle ČAPUS nejčastěji Němci, Američané a Britové. Podle informací ČTK provozovatelé služeb typu Airbnb zatím kvůli koronaviru nezaznamenali růst rezervací na léto.

V ČR se přes platformu Airbnb podle údajů služby a Českého statistického úřadu (ČSÚ) předloni ubytovalo 1,16 milionu zahraničních turistů.

Při domácích cestách ji použilo 115.000 Čechů. Nejvíce lidí využilo krátkodobé ubytování v Praze, v níž se podle odhadů k těmto účelům využívá kolem 11.500 bytů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»