Provozuje:
Juris Real Estate

Podle Rusnoka nelze vyloučit další růst úrokových sazeb.

Ty letos rozhodně neklesnou.

Podle Rusnoka nelze vyloučit další růst úrokových sazeb.

autor. JURIS REAL, ČNB a ČTK

Ty letos rozhodně neklesnou.

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok nevyloučil na zasedání bankovní rady na začátku května další zvýšení úrokových sazeb.

Současně uvedl, že vysoké sazby ponechá centrální banka delší dobu, než původně očekávala. Jejich pokles tak letos spíše nelze čekat.

Rusnok tyto informace řekl novinářům po představení nového návštěvnického centra ČNB.

Bankovní rada ČNB na konci března zvýšila úrokové sazby o 0,5 procentního bodu. Šlo tak o páté nadstandardní zvýšení základní sazby o více než 0,25 procentního bodu v řadě za sebou.

Základní úroková sazba tak nyní činí pět procent, což je nejvyšší hodnota od roku 2001. Sazby Česká národní banka zvyšuje kvůli snaze utlumit rostoucí inflaci a snížit i inflační očekávaní.

Meziroční inflace v České republice v březnu stoupla na 12,7 procenta. To je nejvyšší hodnota od května 1998, kdy dosáhla 13 procent.

Podle Rusnoka ale bude v dalších měsících teprve kulminovat kolem 13 až 14 procent. Ke konci roku by ale měla podle guvernéra inflace začít citelně klesat.

"Ta inflace tady nebude věčně. Není to prokletí, ale nebude to bezbolestné. To hlavní jsme již odpracovali a spíše to vidím tak, že ty vysoké sazby s námi budou déle než jsme čekali," uvedl Rusnok.

Původní předpoklady ČNB počítaly s poklesem sazeb již ke konci letošního roku. "Troufnu si spekulovat, že to nebude v letošním roce," dodal Rusnok k možnému poklesu sazeb.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Všechny články a aktuality »»