Provozuje:
Juris Real Estate

Podle exministryně se novým advokátním tarifem trestá především veřejnost.

Politický tlak na snížení odměn advokátů byl obrovský. Po loňském honu na exekutory nastal hon na advokáty. Jestliže to měl být trest pro advokáty, tak to pro advokáty trest není.

Podle exministryně se novým advokátním tarifem trestá především veřejnost.

Politický tlak na snížení odměn advokátů byl obrovský. Po loňském honu na exekutory nastal hon na advokáty. Jestliže to měl být trest pro advokáty, tak to pro advokáty trest není.

Je to trest pro malé obyčejné lidi s malými pohledávkami, uvedla pro Českou justici v rozhovoru o nových advokátních tarifech, které ministerstvo spravedlnosti stanovilo přes nesouhlas advokátů, členka Sekce pro advokátní tarif České advokátní komory a bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Na otázku, jaký vliv takřka symbolických advokátních tarifů na vymáhání dluhů do 50 tisíc korun očekává, uvedla Daniela Kovářová, že si na rozdíl od některých kolegů advokátů myslí, že vliv vyhlášky nakonec nebude takový, jak se někteří obávají.

„Každý má individuální hranici, při které nad tím, že mu někdo dluží, mávne rukou. Malé částky nejsou pro jednotlivé občany zajímavé, protože s jejich vymáháním jsou spojeny příliš vysoké náklady: peníze, čas, úsilí, které tomu musí věnovat, jet k soudu. V rozhovorech se známými, spolužáky a mnoha lidmi jsem zjistila, že pro většinu lidí je tato hranice 10.000,- Kč. Do této částky většinou nad dlužníkem mávnou rukou, protože se lidem nevyplatí toto úsilí, čas a peníze obětovat,“ vysvětlila svůj pohled advokátka, jejíž specializací jsou kromě občanskoprávních věcí také exekuce.

Advokátní tarif má podle bývalé ministryně dopad na společnosti, které se zabývají vymáháním, a tzv. obyčejného občana, který by se chtěl domoci své pohledávky do 50 tisíc korun. Advokátů se nedotknou, protože naprostá většina advokátů účtuje ve smluvních cenách a advokátní tarif pro advokáty není závazný a nemá na smluvní ceny vliv.

„Na smluvní cenu má vliv například místo výkonu advokacie či osoba advokáta, tedy rozdíl mezi Václavským náměstím a malou vískou, stejně jako zohlednění skutečnosti, že advokátem je bývalý ministr. Advokátní tarif nemá na smluvní cenu advokáta vliv, nehovoří o kvalitě právní pomoci,“ uvedla. Podle toho, co Daniela Kovářová říká, má naopak advokátní tarif vliv na klienta. Pokud klient požádá o právní pomoc při vymáhání finančního plnění, advokát tak pro klienta učiní za smluvní cenu, kterou si stanovil. Když pak přijde klient k soudu a vyhraje, soud mu přizná náhradu řízení pouze podle tarifu. Náklady řízení mu nebudou uhrazeny. „O tom, že většina advokátů účtuje ve smluvních cenách a tarif se jich nedotkne, se téměř nehovoří,“ dodává advokátka Daniela Kovářová. „Snížení cen z advokátního tarifu dopadne trochu na ty advokáty, kteří dělají velké balíky pohledávek, a na malé pohledávky občanů. Jestliže to měl být trest pro advokáty, tak to tedy není,“ dodává.

Na otázku, zda snížení advokátního tarifu nepovede vymahatelské firmy ke skupování ještě větších balíků pohledávek, aby se vymáhání ekonomicky vyplatilo, odpovídá, že nedokáže předjímat ekonomické dopady, avšak může se stát, že snížení dopadne na advokáty, které tyto velké společnosti zastupují, neboť procenta z vymáhaných pohledávek budou menší.

Co se týče nebezpečí, že dojde k šíření dluhů do 50 tisíc korun, protože dlužit bude mnohem bezpečnější a vymáhat obtížnější, je přesvědčena, že tento efekt nehrozí: „Existují dva druhy dlužníků. Ti, co dluží a neplatí a je jim to jedno. A ti, co dluží a platí. A tak to bude i nadále. Jsem ovšem známá jako optimista, takže tak je nutné brát můj názor,“ dodává.

Podle ní po celý rok vyjednávání o advokátním tarifu bojovala Česká advokátní komora právě za jednotlivé lidi, pro něž se podmínky zhorší. „Po loňském roce, kdy se konal hon na exekutory, je toto hon na advokáty, což je škoda, protože advokáti jsou ti, kteří lidi naopak hájí. Už jako ministryně jsem cítila politické tlaky na snížení odměn advokátů a cítím je stále. Tlak na snížení odměn byl obrovský,“ uzavírá bývalá ministryně a advokátka Daniela Kovářová (Malecký, R. Daniela Kovářová: Advokátní tarif není trestem pro advokáty, ale pro občany {citováno 2. 7. 2014}. Dostupný z http://www.cak.cz/scripts/detail.php?id=13171).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»