Provozuje:
Juris Real Estate

Pojem RPSN není pro spotřebitele vůbec podstatný.

Ačkoliv je pojem roční procentní sazba nákladů (RPSN) v posledních měsících laickou i odbornou veřejností často diskutován, spotřebitelé mu nerozumí a není pro ně ani podstatný.

Pojem RPSN není pro spotřebitele vůbec podstatný.

autor. JURIS REAL

Zjistil průzkum.

Ačkoliv je pojem roční procentní sazba nákladů (RPSN) v posledních měsících laickou i odbornou veřejností často diskutován, spotřebitelé mu nerozumí a není pro ně ani podstatný.

Lidé se o půjčce rozhodují podle výše měsíční splátky.

Toto zjištění vyplývá z průzkumu, který pro Navigátor bezpečného úvěru uskutečnila agentura STEM/Mark.

"Více než dvě třetiny dotázaných přiznaly, že se s pojmem RPSN již setkaly. Více než třetina neví, co znamená. Jak se ukázalo, i ti, kdo v první části otázky uvedli, že pojmu RPSN rozumí, neuměli jej ve skutečnosti vysvětlit," uvedl Michal Mejstřík z University Karlovy.

Někteří ze spotřebitelů prý sice dokázali vysvětlit zkratku jako takovou, ale nedokázali říci, co všechno RPSN obsahuje, a co tedy jeho výše pro spotřebitele ukazuje.

Více než pětina spotřebitelů ani neví, zda je pro ně lepší hodnota RPSN vyšší, nebo nižší, přičemž v případě žen nebyla schopna správně odpovědět třetina dotázaných.

Podíl správných odpovědí pak klesá s nižším vzděláním, vyšším věkem, horší sociální situací, ale také s menším počtem obyvatel daného města či obce.

Lze tedy říci, že v případě cílové skupiny spotřebitelských úvěrů je znalost pojmu RPSN ještě nižší než v republikovém průměru.

"Tato zjištění poukazují na fakt, že ochrana spotřebitelů prostřednictvím RPSN není účinná. Lidé tuto veličinu nevnímají a v jejich rozhodovacím procesu nehraje významnou roli, nepodařilo se ji prosadit do veřejného života ani za více než deset let její zákonné existence," upozornil Mejstřík. Provozovateli serveru Bankovnipoplatky.com Patrikovi Nacherovi přijde podle jeho slov nebezpečné snižovat hodnotu a účel či jiným způsobem relativizovat RPSN jen proto, že lidé tomu stále ještě ne dostatečně rozumí. "RPSN má své místo v úvěrovém světě a úkolem seriózních finančních institucí a ekonomů je šířit osvětu o tom, co obsahuje a proč je užitečná," dodal.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»