Provozuje:
Juris Real Estate

Politické a ekonomické napětí v Evropě posiluje poptávku cizinců po bytech.

Nárůst poptávky po nových nemovitostech v Praze od cizinců zaznamenala v uplynulém roce společnost CENTRAL GROUP, největší rezidenční developer a investor v České republice.

Politické a ekonomické napětí v Evropě posiluje poptávku cizinců po bytech.

autor. JURIS REAL

Nárůst poptávky po nových nemovitostech v Praze od cizinců zaznamenala v uplynulém roce společnost CENTRAL GROUP, největší rezidenční developer a investor v České republice.

Hlavním důvodem je rostoucí politické, ekonomické a bezpečnostní napětí v Evropě.

Eskalující krize na Ukrajině, zhoršující se ekonomická situace Ruska, vleklé problémy eurozóny (umocněné čerstvým volebním vítězstvím řecké krajně levicové strany Syriza) i rostoucí hrozba mezinárodního terorismu. To vše jsou důvody, proč stále více zahraničních investorů hledá vhodnou lokalitu se stabilní politickou a ekonomickou situací, do níž by mohli přesunout svůj majetek s cílem jej ochránit před znehodnocením a případnými politickými riziky.

Kromě tradičních, ale pro mnoho menších investorů cenově nedostupných lokalit, jako je například Švýcarsko, se tak stále většímu zájmu těší investice do nemovitostí v České republice, zejména v Praze.

Praha: Vyspělá, stabilní a cenově dostupná lokalita pro cizince

Díky historickým zkušenostem, stabilní ekonomické a politické situaci, vynikající strategické poloze na pomezí východní a západní Evropy a do značné míry neurčité zahraniční politice má tak Česká republika ideální podmínky k tomu, stát se cenově dostupným „Švýcarskem střední Evropy“. Důležitým podpůrným faktorem je, že jsme jako jedna z mála vyspělých zemí Evropské unie stále nepřijali euro, což se nyní zahraničním investorům jeví jako jednoznačná výhoda. V porovnání třeba s Francií, Belgií nebo Německem považují někteří investoři za velkou výhodu České republiky také relativně homogenní složení populace s nízkým procentem zahraničních migrantů, kteří u nás navíc žijí spíše krátce, a většinou nebývá problém s jejich začleněním do většinové společnosti. Atraktivitu České republiky coby cíle realitních investorů potvrzují i loňské prodeje. „Zájem cizinců o nákup bytů od CENTRAL GROUP roste kontinuálně několik posledních let, vždy však šlo o růst o jednotky procent ročně bez nějakých dramatických výkyvů. To se změnilo až v roce 2014, kdy výrazněji vzrostl podíl kupujících z mnoha různých evropských zemí,“ shrnuje nový trend na českém realitním trhu Dušan Kunovský, šéf CENTRAL GROUP.

Aktuálně tvoří podíl cizinců na celkových prodejích společnosti CENTRAL GROUP zhruba 28 %. Největší, přibližně 10% podíl kupujících představovali dlouhodobě Slováci, které velká část Čechů za cizince ani nepovažuje a leckdy mají i trvalé bydliště již zřízeno v ČR. Na druhém místě dosud figurovali kupující ze zemí bývalého Sovětského svazu, nejvíce z Ruska, Ukrajiny, dále z Kazachstánu či Ázerbajdžánu, v menší míře také z Běloruska.

V posledním roce ale došlo vlivem politické nestability a obavy o budoucnost k meziročnímu nárůstu této skupiny klientů o více než polovinu, z necelých 10 % v roce 2013 na mírně přes 15 % v roce 2014. Zbývající jednotky procent cizojazyčných kupujících tvoří u CENTRAL GROUP mix klientů z mnoha zemí, například ze Španělska, Irska, Itálie, Vietnamu nebo Německa.

Rusové a Ukrajinci jako realitní investoři

Většinu ruskojazyčné klientely nově netvoří pouze velmi dobře finančně zajištění kupující jako dříve, ale také klienti, které můžeme označit za ruskou střední třídu. Velmi často například investují do nemovitostí rodiče rusky mluvících studentů pražských vysokých škol, na nichž jejich potomci studují zpravidla zdarma. Při současných cenách nemovitostí, dostupnosti výhodných hypotéčních úvěrů od českých poboček ruských bank a faktu, že studium znamená nutnost platit dětem ubytování nejméně po dobu 5–6 let, je pro ně investice do bytu v Praze zajímavou alternativou.

Ruskojazyční investoři do nemovitostí se od těch českých často liší tím, že investují primárně za účelem ochrany hodnoty svého majetku a jeho přesunu do oblasti s nižšími riziky než za účelem výnosu z pronájmu. Byt tak mnohem častěji využívají jen jako občasné sídlo nebo bydlení pro studující potomky, případně jej půjčují přátelům na dovolené trávené v České republice, ale jinak ho nechávají prázdný a dlouhodobě jej nepronajímají. Platí, že mezi rusky mluvícími kupujícími vedou lokality s tradičně vysokým výskytem této menšiny (zejména Praha 5 a Praha 6), obecně se pak soustředí na lokality v blízkosti metra nebo na projekty v centru Prahy. Zatímco dříve měli tito kupující zájem především o originální a ikonické projekty (například výškový projekt Rezidence Prague Towers v pražských Stodůlkách) nebo o komorní projekty luxusnějšího charakteru v širším centru Prahy, v dnešní době se nebojí investovat i do novostaveb ve standardních velkých developerských projektech.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»