Provozuje:
Juris Real Estate

Polovina lidí v České republice vnímá soudy jako dobré.

Soudní systém v ČR nadále více než polovina občanů vnímá jako dobrý či velmi dobrý, jak vyplývá z letošního srovnávacího přehledu soudnictví v Evropské unii (Eurobarometr).

Polovina lidí v České republice vnímá soudy jako dobré.

autor. JURIS REAL (Zdroj: Česká justice)

Soudní systém v ČR nadále více než polovina občanů vnímá jako dobrý či velmi dobrý, jak vyplývá z letošního srovnávacího přehledu soudnictví v Evropské unii (Eurobarometr).

ČR se v tomto hodnocení již několik let v zásadě drží v polovině tabulky členských států unie. Komisařka pro spravedlnost Věra Jourová při prezentaci závěrů srovnání novináře upozornila, že v části unijních zemí občané výrazným způsobem zmiňují snahy vlád či politiků nezávislost soudů ovlivňovat.

Nejhůře ze srovnání vyšly soudy v Chorvatsku, které za špatné nebo velmi špatné označily tři čtvrtiny dotázaných.

Výrazně špatné vysvědčení dostala také slovenská soudní soustava, po té chorvatské vyšla z porovnání jako druhá nejhorší. Jako špatné či velmi špatné označilo své soudy 60 procent Slováků, opačného názoru bylo 28 procent respondentů.

Polsko a Maďarsko, s nimiž byl kvůli kvalitě jejich právního státu zahájen postup podle sedmého článku unijních smluv, přitom ze srovnání vyšly lépe nejen než Chorvatsko a Slovensko, nýbrž také než několik dalších států včetně např. Itálie. Své soudy jako špatné či velmi špatné vnímá přesně polovina Poláků a třetina Maďarů.

„Výsledky jsou smíšené a ukazují relativní zlepšení v mnoha zemích. Bohužel v některých státech se vývoj obrací a situace se zhoršuje,“ upozornila na tiskové konferenci Jourová. Ocenila, že v naprosté většině zemí se v posledních letech zkrátila doba soudních řízení, přesto státy jako Chorvatsko, Itálie, Kypr nebo Slovensko mohou v této oblasti udělat ještě víc.

Nejlépe své soudy vnímají či oceňují lidé v Dánsku, kde je jako špatné či velmi špatné označilo pouze šest procent obyvatel. Se svými soudy jsou také spokojeni Finové, Rakušané, Švédové a Irové.

V porovnání s rokem 2016 se vnímání kvality soudního systému zlepšilo ve třech pětinách států unie, a to včetně České republiky.

„Jestliže je soudní systém narušen v jedné zemi, dopadá to na všechny. Unie je postavena na vzájemné důvěře,“ upozornila Jourová. Připomněla, že unijní země navzájem uznávají své rozsudky, a tak je důvěra v soudní systémy ostatních zemí bloku klíčovou věcí.

Základním důvodem, proč lidé soudní soustavu ve svých zemích vnímají jako špatnou, je přitom zasahování či tlak ze strany vlády a politiků. V Chorvatsku se o tom zmínilo skoro 70 procent respondentů, na Slovensku více než polovina a v ČR okolo čtvrtiny dotázaných.

V tuzemsku o málo vyšší počet dotázaných připomněl také ekonomické a podobné tlaky. Ty hrály při záporném hodnocení klíčovou roli v Bulharsku, kde je připomnělo asi 45 procent respondentů.

Evropská komise připravuje podrobné hodnocení stavu soudnictví každoročně, ukazuje řadu parametrů, včetně třeba délky řízení, elektronizace soudní soustavy či zastoupení žen mezi soudci.

Tabulky mj. ukazují, že ve většině zemí EU jsou soudkyně u soudů prvního a druhého stupně ve většině. Trend se obrací u nejvyšších soudů, kde je ve většině států soudkyň méně než 50 procent, jejich počet i tam ale od roku 2010 vzrostl.

Závěry hodnocení se promítnou do doporučení, která ještě na jaře Evropská komise adresuje jednotlivým státům unie a která budou zaměřena na to, jak zlepšit efektivitu správy a tím posílit hospodářský výkon.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»