Provozuje:
Juris Real Estate

Poptávka letos převýší nabídku bytů.

Zvýšenou poptávku po bytech letos developeři nezvládnou uspokojit, přestože postaví více bytů. V metropoli nabídka bytů vzroste v průměru o 3,5 procenta, poptávka o 5,6 procenta.

Poptávka letos převýší nabídku bytů.

autor. JURIS REAL

Zvýšenou poptávku po bytech letos developeři nezvládnou uspokojit, přestože postaví více bytů. V metropoli nabídka bytů vzroste v průměru o 3,5 procenta, poptávka o 5,6 procenta.

Vyplývá to ze čtvrtletní studie developerských společností, kterou zpracovaly firmy CEEC Research a KPMG Česká republika.

"Klienti budou motivováni k nákupu nemovitostí na bydlení nebo investici především velmi nízkými sazbami hypoték a jen pozvolna se zvyšujícími tržními cenami. Nestabilní právní prostředí však zpomaluje přípravu nabídky. Faktem je, že příprava staveb trvá v Praze dvakrát delší dobu, než ve Varšavě," uvedl výkonný ředitel společnosti JRD Martin Svoboda.

V loňském roce podle údajů Českého statistického úřadu zahájily firmy stavbu 6848 bytů v bytových domech, na Prahu jich připadalo 3949. Podle odhadů jich však ve stejném období developeři v hlavním městě prodali 6500 až 7000.

"Není náhodou, že počet dostupných bytů, které jsou na pražském trhu, meziročně klesl o 14 procent. Velký podíl na tom má i prodlužování schvalování nových projektů ze strany úřadů," sdělil ředitel Trigemy Marcel Soural. Podle majitele Central Group Dušana Kunovského může vést převis poptávky nad nabídkou k růstu cen nových bytů.

"Letos by se měly zvýšit o pět až osm procent," uvedl pro ČTK. Průměrná cena prodaných bytů podle studie společnosti Trigema loni přitom meziročně vzrostla o 6,6 procenta na 59.885 korun za metr čtvereční.

V ostatních městech České republiky by neměl být rozdíl mezi nabídkou a poptávkou tak výrazný. Nabídka by podle developerů měla vzrůst o 2,4 procenta, poptávka o 2,9 procenta.

"Ve vývoji nabídky je Brno specifickou oblastí, kterou trápí zejména nedostatky v územním plánu. Volných zastavitelných parcel zejména v dostupnosti centra města ubývá a zastaralý územní plán s novými plochami nepočítá," doplnil marketingový specialista společnosti Trikaya František Šudřich.

Polovina ředitelů developerských firem letos počítá s rostoucími maržemi, druhá polovina očekává stagnaci. Pro příští rok očekává další zvýšení marží necelá třetina z nich.

Celkově CEEC Research ve spolupráci s KPMG ČR oslovily zhruba 40 největších tuzemských developerů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»