Provozuje:
Juris Real Estate

Pořiďte si levný byt v dražbě od JURISU.

Jestliže pominete určité lokality, v nichž se ceny realit trvale drží dole, asi nejlevněji se dá byt koupit v dražbě, do níž ho poslal exekutor. Přehled takových řízení najdete na internetu, ale úplně jednoduchá cesta k novému bydlení to zase není.

Pořiďte si levný byt v dražbě od JURISU.

autor. JURIS REAL

Jestliže pominete určité lokality, v nichž se ceny realit trvale drží dole, asi nejlevněji se dá byt koupit v dražbě, do níž ho poslal exekutor. Přehled takových řízení najdete na internetu, ale úplně jednoduchá cesta k novému bydlení to zase není.

"Právě nízká cena nemovitosti je většinou spojena s minimem informací. Nedělají se prohlídky, nevíte nic o lidech či firmách, které byt užívají, není jasné, v jakém je vlastně stavu," varuje před přílišným nadšením Jiří Pácal, ředitel společnosti Central Europe Holding, jež se zabývá obchodem s nemovitostmi. Zájemci by měli počítat i s tím, že budou muset řešit vystěhování věcí - někdy i s původními majiteli - a to může být lidsky nepříjemné. Můžete se samozřejmě zajímat i o bydlení v dobrovolných dražbách, ale tam už ceny tak příznivé nebývají, protože se prodávající logicky snaží cifru vyhnat co nejvýše. Nákup bytu, rodinného domu či např. chaty nebo chalupy v dražbě s sebou nese několik rizik, která mohou převážit nad původně nízkou cenou. Jedním z nich je třeba to, že se člověk tak zabere do přihazování, že se nakonec uváže k zaplacení vyšší ceny než je ta tržní - přitom v okamžiku, kdy je byt přiklepnut, je obchod považován za uzavřený. Jestliže za byt nezaplatíte, propadne vám jistina, která bývá několik desítek, ale často i pár set tisíc korun. Pokud se i s vědomím těchto nebezpečí chcete ucházet o koupi nemovitosti v dražbě, protože nabídka je skutečně velká, stačí si vytipovat tu, o kterou máte zájem na webových portálech. Ještě před složením dražební jistiny si prostudujte dražební vyhlášku, kterou rovněž najdete na webu. Dá se z ní vyčíst nejen to, zda v nemovitosti někdo bydlí, ale také další zádrhele. Na internetu najdete i znalecký posudek, týkající se tržní ceny bytu. Některé nemovitosti se navíc prodávají spolu s břemenem v podobě původních obyvatel. Jestliže se neodstěhují dobrovolně, bude možná nový vlastník muset přistoupit k soudnímu vystěhování, přičemž se může stát, že justiční orgán rozhodne o tom, že jim musí zajistit náhradní ubytování.

Další variantou je prodej obecních bytů pomocí obálkové metody, který už mnoho let probíhá v mnoha městech. "Hlásit se do výběrových řízení u státních institucí může být výhodné, pokud nabídka unikne pozornosti ostatních zájemců. Jinak je to vlastně stejné jako u dražby - kupujete za nejvyšší cenu z nabízených," upozorňuje opět Jiří Pácal. U těchto prodejů lidem nemusí vyhovovat ani pevně daný harmonogram, nutnost složit předem vratnou kauci a fakt, že uzavření obchodu a předání bytu může trvat poměrně dlouho. Přesto je o ně trvale velký zájem, což dokládají např. zkušenosti vedení Kladna nebo Olomouce. "Někdy se samozřejmě stane, že nabídka na byt nepřijde - pak se buď upraví cena, nebo se to zkusí znovu," uvádí mluvčí Kladna Vilém Frček. Cenu i vítěze tu schvaluje rada města na návrh privatizační komise, přičemž zájemce o byt nemusí mít do té doby s Kladnem vůbec nic společného. Stačí, kdy složí vratnou zálohu padesát tisíc korun. To, za kolik byt vítěz nakonec získal, tu sice nezveřejňují, ale zájemcům o tuto informaci by částku sdělili. V poslední době tady nabízeli např. byt 3+1 v Ústecké ulici s vyvolávací cenou milion korun; cena 70metrového bytu se stejnou dispozicí v Tylově ulici začínala na necelém půl milionu korun. Většina nabízených bytů je však jednopokojových. Olomouc tímto způsobem prodává už jen menší část bytů v domech, které se povedlo privatizovat již dříve. "O odkoupení bytu se může ucházet kterákoli fyzická nebo právnická osoba, nicméně každý uchazeč musí splnit veškeré náležitosti stanovené městem, jako je minimální kupní cena, včasné doručení nabídky, složení požadované kauce atd.," vyjmenovává mluvčí města Radka Štědrá.

Že se vyvolávací ceny nemovitostí mohou vydávat i směrem dolů, dokládají byty nabízené ministerstvem obrany. Ministerstva totiž prodávají přebytečné nemovitosti podobně jako obce, jenže jejich nabídka je v posledních letech menší.

Ministerstva a ústřední orgány státní správy musí nejdříve vycházet ze znaleckého posudku, teprve v dalších kolech mohou cenu postupně o pět až deset procent snižovat. Před časem ministerstvo obrany nabízelo byt 3+1 v pražské Troji za čtyři a tři čtvrtě milionu korun, v sedmém kole ho zájemce získal téměř o dva miliony levněji. Podle mluvčího Petra Sýkory se většina bytů prodala až po podobném zlevnění. Ještě několik bytových domů - byty jen výjimečně - doprodává taktéž ministerstvo vnitra (s využitím Wallerová, R. Levný byt? V dražbě anebo od obce. deník MF DNES-příloha Peníze, dne 24. 9. 2013, s. 6B.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»