Provozuje:
Juris Real Estate

Pořizujeme si investiční byt.

Zdroje bohatství mohou být různé. Patří k nim ale i nemovitosti, které si pořizujeme na pronájem?

Pořizujeme si investiční byt.

autor. JURIS REAL

Zdroje bohatství mohou být různé. Patří k nim ale i nemovitosti, které si pořizujeme na pronájem?

Z výzkumu vyplývá, že víc než 60 % obyvatel České republiky by se pro koupi takové nemovitosti rozhodlo, poněvadž to považuje za nejlepší investici, která jim pomůže zajistit se ve stáří. Toto rozhodnutí má však svá rizika. Abychom nepřicházeli o peníze zbytečně, a mnozí vlastníci investičních bytů již zjistili, jak jednoduše se finance ztrácejí, musíme se dokázat na trhu s nemovitostmi pohybovat, a to od samého počátku a už v základních krocích:

Rozhodující otázka zní:

Máme dostatek volného vstupního kapitálu? Tedy alespoň polovinu finančních prostředků potřebných ke koupi nemovitosti? Pokud ano, můžeme směle uvažovat o úvěru. Půjčovat si více – i když hypotéky, zdá se, budou i v letošním roce tzv. levné – dokonce pak žádat o hypotéku stoprocentní, je v mnoha věcech riskantní, i v souvislosti s návratností investice (krom toho podmínky pro čerpání stoprocentních hypoték hodlá ČNB v letošním roce zpřísnit).

Sehnat správnou nemovitost – zní to jednoduše, ale realizace tak jednoduchá není, a i s tím je třeba počítat. I v tomto případě platí mnohé zásady. Kvalita bytu a lokalita hrají rozhodující roli a nikoli na druhém místě je úvaha, jakou nemovitost koupit (dům, byt, jeho velikost atd.).

Nemovitost kupujeme na pronájem, ne pro vlastní bydlení, nepromítáme do ní své emoce a postupujeme realisticky. Předem bychom měli mít jasno v otázkách, kolik chceme do úpravy nemovitosti investovat, komu ji pronajmout, jak ji zařídit a jaký nájem požadovat. A připravit se i na to, že ideálu co nejlevnější nemovitost / co nejvyšší nájem nemusíme dosáhnout. Do seznamu rizik je dobré připsat pokles výše nájmů v naší lokalitě, neplatiče či nečekané náklady na údržbu nemovitosti. Nemovitost se zhodnocuje až v čase – a ten prověří, jak zdařile jsme provedli počáteční rozvahu.

Příjem z nájmu = konečně renta?

Ano, ale až po splacení všech nutných měsíčních nákladů a za předpokladu, že budeme nemovitost pronajímat bez přerušení, tedy dlouhodobě, a na dlouhodobém pronájmu se předem smluvně dohodneme (což samozřejmě platí i pro nájmy krátkodobé). Časté střídání nájemců nás bude stát minimálně vymalování, ale i financování oprav a drobných úprav bytu/domu. Součástí naší rozvahy by měla být i otázka, kdo se bude o pronajatou nemovitost starat, zda správu zvládneme sami, nebo ji svěříme realitní kanceláři.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»