Provozuje:
Juris Real Estate

Poškození lesů kůrovcem na Slovensku dosáhlo už svého maxima za půlstoletí.

Podkorní hmyz loni na Slovensku poškodil nejvíce lesů za více než půlstoletí. Kalamita tak překonala dosavadní maximum z roku 2017. Ve zprávě o lesním hospodářství na to upozornilo slovenské ministerstvo zemědělství.

Poškození lesů kůrovcem na Slovensku dosáhlo už svého maxima za půlstoletí.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Podkorní hmyz loni na Slovensku poškodil nejvíce lesů za více než půlstoletí. Kalamita tak překonala dosavadní maximum z roku 2017. Ve zprávě o lesním hospodářství na to upozornilo slovenské ministerstvo zemědělství.

Hlavně státní lesníci jsou v zemi pod Tatrami dlouhodobě ve sporu s ekologickými aktivisty kvůli plošnému kácení stromů i v národních parcích. Kůrovcové kalamitě čelí také čeští lesníci.

Podkorní hmyz, zejména kůrovec, loni na Slovensku podle materiálu ministerstva poškodil přes 3,8 milionu metrů krychlových dřevní hmoty, což proti roku 2017 představuje nárůst asi o 100.000 metrů krychlových. Současně se jedná o nové maximum nejméně od roku 1960. Největší škody způsobil podkorní hmyz na středním a severním Slovensku a tradičně v jehličnatých lesích. Zhruba 365.000 m3 napadeného dřeva nebylo ke konci loňska zpracováno.

Ekologičtí aktivisté na Slovensku dlouhodobě kritizují plošnou těžbu dřeva v lesích, a to nejen stromů napadených kůrovcem. Např. v červnu upozornili na případ kácení i 150 let starých zdravých jedlí v Nízkých Tatrách. Tamní oblast byla přitom vyznačena pouze pro těžbu kalamitního dřeva.

Ekologové rovněž prosazují ponechání přírody v chráněných oblastech vlastnímu vývoji, lesníci včetně ministerstva zemědělství obhajují potřebu zásahu člověka.

Slovenská vláda letos v květnu schválila návrh zákona, který má zamezit zásahům do přírody včetně plošných výrubů lesů v národních parcích bez předchozího souhlasu státních ochranářů. Slovensko má devět národních parků, které zabírají 6,5 procenta rozlohy země.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»