Provozuje:
Juris Real Estate

Poslanci možná rozšíří seznam věcí, které soudní exekutor nesmí zabavit.

Sněmovna podpořila návrh skupiny poslanců ČSSD na rozšíření a zpřesnění seznamu věcí, které by exekutor nemohl dlužníkovi doma zabavit.

Poslanci možná rozšíří seznam věcí, které soudní exekutor nesmí zabavit.

autor. JURIS REAL

Sněmovna podpořila návrh skupiny poslanců ČSSD na rozšíření a zpřesnění seznamu věcí, které by exekutor nemohl dlužníkovi doma zabavit.

Předkladatelé tvrdí, že nynější úprava vymezuje okruh věcí moc úzce, navíc přináší spory o výklad. Legislativní novela občanského soudního řádu míří k posouzení do ústavně-právního výboru.

Exekutoři by mohli napříště podle autorů zabavovat jen věci, jejichž zpeněžení může skutečně posloužit k úhradě dluhu a jejichž zabavení nesníží důstojnost dlužníka. Z poslanců, kteří vystoupili v debatě při prvním čtení, novelu kritizoval jen Marek Benda z ODS, jenž ji označil za velmi spornou. Podotkl taky, že ve Sněmovně je několik poslaneckých novel upravujících exekuce, přičemž by očekával, že vláda předloží celkovou normu. "Myslím, že ministerstvo spravedlnosti hrubě zaspává," uvedl.

Zatímco nyní exekutoři nesmějí zajistit například běžné oděvní součásti a obvyklé vybavení domácnosti, novela poslanců ČSSD by jasně stanovila, že za vybavení se pokládá postel, stůl, kuchyňská linka, kuchyňské nářadí a nádobí, lednička, sporák, vařič, pračka, vytápěcí těleso, palivo, peřiny a ložní prádlo.

Exekutor by taky nově nesměl zabavit studijní a náboženskou literaturu, dětské hračky a jiné věcí, které nejsou zjevně dražší než 1000 korun.

Ke snubním prstenům a podobným předmětům by norma výslovně přidala písemností osobní povahy a obrazové a zvukové záznamy, které se týkají dlužníka nebo jeho rodiny.

V zákoně by jako nezabavitelné zůstaly zdravotnické potřeby důležité pro dlužníka nebo člena jeho domácnosti, peněžitá hotovost do výše dvojnásobku životního minima a zvířata, která nemají hospodářský význam a slouží jako společník.

Prezident Exekutorské komory ČR David Koncz souhlasí s tím, aby právě postel a další věci patřily mezi nezabavitelné položky a aby se jejich přesným výčtem předešlo možným neshodám při provádění soupisů movitých věcí. O změnách prý zástupci komory s poslanci z ústavně-právního výboru hovořili už v lednu.

"Ani pro soudní exekutory totiž nejsou tyto situace příjemné a zpřesnění zákona jim mnohé usnadní. Cílem je, aby dlužník zaplatil dluhy, a přitom nebyly zbytečně zabavovány bezcenné věci," uvedl Koncz.

Humanizaci exekucí podpořila Česká asociace věřitelů, která vznikla koncem loňského roku a vede ji někdejší náměstek ministra spravedlnosti a exposlanec ODS Pavel Staněk.

Změna podle tiskové zprávy asociace ale nesmí ohrozit vymahatelnost práv věřitelů a v některých částech by bylo vhodné ji dopracovat.

Staněk například podotkl, že je rozdíl, zda někdo obědvá u stolu zanedbatelné hodnoty nebo stolu starožitného za desetitisíce korun.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»