Provozuje:
Juris Real Estate

Poslanecká sněmovna zachovala částečné omezení práva na informace.

Právo na informace, které se týkají údajů o trestním řízení nebo českých zájmů v zahraničí, bude částečně omezeno. Snahu Senátu toto omezení zrušit Sněmovna zamítla.

Poslanecká sněmovna zachovala částečné omezení práva na informace.

autor. JURIS REAL

Právo na informace, které se týkají údajů o trestním řízení nebo českých zájmů v zahraničí, bude částečně omezeno. Snahu Senátu toto omezení zrušit Sněmovna zamítla.

Prosadila znovu soubor čtyř desítek novel navazujících na evropské nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR).

Přijala jej v podobě, kterou schválila v prosinci. Předlohu, která nabude účinnosti od příštího roku, teď dostane k posouzení prezident.

Poslanci v rámci předlohy svěřili Úřadu pro ochranu osobních údajů agendu odvolacího správního orgánu pro odmítnutí žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Obdobné ustanovení přitom na popud Senátu vyškrtli z nového zákona o zpracování osobních údajů. ÚOOÚ rovněž získal právo informačním příkazem nařídit úřadům v případě jejich obstrukcí poskytnutí požadované informace do 15 dnů. Změny by podle příslibu ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) měla doladit plánovaná novela zákona o svobodném přístupu k informacím. Změny do zákona prosadili Piráti, podle nichž ÚOOÚ bude moci přezkoumat pravomocná rozhodnutí i případy nečinnosti úřadů. "Nastávaly situace, kdy se úřad takzvaně šprajcnul a ani rozhodnutí odvolacího úřadu ho nedonutilo, aby informace poskytnul," poznamenal předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Změny podle něj uleví soudům, které na něž se zatím odmítnutí žadatelé informace mohou obracet. Přijetí změn uvítalo také uskupení Rekonstrukce státu. "Současná praxe, kdy instituce odmítají vydat informace, na které má občan právo, a ten se musí dlouhé roky soudit, zbytečně zatěžuje soudy," uvedla Kristýna Bašná z projektu Platy top úředníků. "Neuposlechnutí informačního příkazu může vést až k exekuci," dodal Petr Bouda z týmu právníků s názvem Frank Bold.

Původní vládní návrh počítal s tím, že by se tento zákon o poskytování informací neměl vztahovat nejen na údaje o probíhajícím trestním řízení, nýbrž také na "informace týkající se trestního řízení" s exempcí (výjimkou) rozsudků. Podle kritiků by nebylo možné získat informace o řízení politiků nebo významných kauz. Sněmovna proto přijala kompromisní návrh, podle něhož informace nemají být poskytnuty jen v případě, pokud by to mohlo zmařit účel trestního řízení, "zejména zajištění práva na spravedlivý proces".

Další přijaté zmírnění se týkalo vládou navrhovaného odepření informací, které by mohly "ohrozit ochranu zájmů České republiky v zahraničí". Úřady by v případě schválení vládní verze mohly podle kritiků nově odmítnout údaje z řízení o porušení závazků ČR vůči EU, např. i informace o vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Podle přijaté verze se zveřejňování nebude vztahovat pouze na údaje, jejichž poskytnutí "významně nebo přímo ohrožuje výkon zahraniční služby při ochraně zájmů České republiky a jejích občanů v zahraničí". Týkat se tedy má jen diplomatických vyjednávání či řešení problémů českých občanů v cizině.

Novela jako celek podle ministerstva reaguje především na požadavky zpravodajských služeb a Bezpečnostní rady státu. Novela je taktéž reakcí na závěry sněmovní vyšetřovací komise k únikům informací z vyšetřovacích spisů. Sněmovna tehdy vyzvala vládu mimo jiné k úpravě informačního zákona tak, aby nebyla prolamována zásada neveřejnosti přípravného trestního řízení.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»